Annons

Than var som en bror till mig

MOTOCROSS RIPA. Han satt bredvid Thanh Winger i bilen den där olyckskvällen den 3 december i fjol. Thanh avled direkt. Fredrik Kristensson och Andreas Angergård klev ur bilvraket i stort sett helt oskadda. –Det är orättvist…Thanh var som en bror för mig, säger Fredrik fyra månader efter den tragiska olyckan.
Sport • Publicerad 2 april 2001
Körde för Thanh. Fredrik Kristensson var med om bilolyckan där hans bäste vän Thanh Winger så tragiskt omkom. I går deltog han i Thanh Wingers Minnesrace. ”Han var som en bror för mig”, säger Fredrik. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Körde för Thanh. Fredrik Kristensson var med om bilolyckan där hans bäste vän Thanh Winger så tragiskt omkom. I går deltog han i Thanh Wingers Minnesrace. ”Han var som en bror för mig”, säger Fredrik. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

I går stod han på startgrinden på Ripabanan i Thanh Wingers Minnesrace.

En speciell tävling – inte minst för Fredrik Kristensson, 18, som var mycket nära vän till Thanh Winger.

Annons

–Det känns ganska bra i dag när jag kör för honom, men hade det varit en annan tävling hade jag nog inte startat eftersom jag är rejält förkyld, säger Fredrik.

Han startade i 250-500 J, men framgångarna uteblev och Fredrik Kristensson laddar nu för de fyra deltävlingarna i junior-SM.

Då har Bosse Winger lovat att följa med och det uppskattas av Fredrik.

–Bosse har varit ett fantastiskt stöd och att han vill följa med på JSM-tävlingarna betyder oerhört mycket för mig, säger han. Fredrik Kristensson och Thanh Winger växte upp tillsammans, bodde grannar på Egna Hem i Kristianstad, gick i lågstadiet ihop och umgicks även på fritiden.

–Vi var så täta, vi tränade ihop, vi var ute på helgerna tillsammans och det var Thanh som fick mig att börja åka motocross, berättar Fredrik.

Det har gått nästan exakt fyra månader sedan den hemska kraschen och det går inte en dag utan att Fredrik tänker på Thanh och olyckan.

Kvällarna och nätterna är värst.

–Jag jobbar sex dagar i veckan och på dagarna hinner man inte fundera så mycket, men på kvällarna är det kämpigt. Då funderar man mycket…

Han påminns ständigt och saknaden efter kompisen är oerhörd.

–Jag ser hans hus från mitt rum…man frågar sig hela tiden vad jag kunde gjort för att förhindra olyckan. Men det finns ingenting att göra åt det nu och man får försöka leva med det här.

Annons

–Men visst känner man skuldkänslor i bland. Inte minst med tanke på att det var vår bil vi hade, men samtidigt säger polisen att vi hade tur som körde med BMW:n. Hade vi haft en äldre bil hade förmodligen alla omkommit. Tiden efter olyckan har varit kämpig, men Fredrik har fått ett stort stöd från familj och vänner.

–Jag vill tacka alla som har ställt upp. Bosse Winger och hans familj, min familj och vissa kompisar har varit ett oerhört stöd.

Han har dessutom fått hjälp att bearbeta sorgen genom en sjukhuspräst som stöttat under den svåra tiden.

–Första kontakten med sjukhusprästen var morgonen efter när vi låg på sjukhuset. Han är jättebra att prata med och det är skönt att få ut det man har inom sig, säger Fredrik.

Olyckan inträffade den 1:a advent, natten till den 3 december. Thanh, Fredrik och Andreas Angergård hade besökt en kompis i Arkelstorp och var på väg hem till Kristianstad när bilen for av vägen i en svacka.

Thanh körde, Fredrik satt bredvid och Andreas satt bakom Fredrik i baksätet.

Kraschen blev fruktansvärd, bilen blev helt demolerad, men Fredrik och Andreas klev mirakulöst nog ur bilen i princip helt oskadda.

–Det känns så orättvist, säger Fredrik med en djup suck. Olyckan har förändrat mycket. Fredrik har fått en annan syn på saker och ting.

Bland annat åker han inte gärna bil med folk han inte känner.

–Sedan har jag fått mycket mer respekt för bilar, vägar och farten. Och åker jag förbi olycksplatsen får jag rysningar och bilderna kommer fram igen.

Annons

Kraschen har också inneburit en massa olika rykten. Det värsta har lagt sig nu, men i början fanns det en massa olika teorier om man vad som verkligen hade hänt.

–Det snackades om rattfylla, att fick väja för ett rådjur och till och med att vi hade kört i 170 kilometer i timmen. Det är helt sanslöst…ingenting stämmer. Det gick fort, det gjorde det, men ingen, inte ens polisen vet hur fort det gick, säger Fredrik.

Han kommer aldrig att glömma sin vän.

Minnet av Thanh kommer han alltid att bära med sig under resten av livet.

–Thanh begravdes samma dag som jag fyllde 18 år. Varje gång jag fyller år kommer jag att tänka på den dagen.

–Man måste gå vidare och leva med det här..han var verkligen som en bror för mig, säger Fredrik.n

fakta

n Namn: Fredrik Kristensson.

Ålder: 18.

Född: Knislinge.

Annons

Bor: Kristianstad.

Familj: Mamma och hennes nya man, pappa och lillebror Filip.

Yrke: Har tagit ett sabbatsår från studierna och jobbar för tillfället på Hennes & Mauritz.

Aktuell: Körde Thanh Wingers Minnesrace i går för att hedra sin barndomsvän.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons