Annons

Thanh Winger hedras i minnesrace

MOTOCROSS 1:a advent omkom SMK Kristianstads juniorstjärna Thanh Winger i en bilolycka. I helgen avgörs årets första motocrosstävling. ”Thanh Wingers Minnesrace” – ute på Ripabanan.
Sport • Publicerad 30 mars 2001
Det är fyra månader sedan juniorstjärnan omkom i en bilolycka och i helgen körs ”Thanh Wingers Minne” på Ripabanan. Bosse Winger och Håkan Gihl har varit med i planeringsarbetet inför årets första motocrosstävling. Bild:TOMMY SVENSSON
Det är fyra månader sedan juniorstjärnan omkom i en bilolycka och i helgen körs ”Thanh Wingers Minne” på Ripabanan. Bosse Winger och Håkan Gihl har varit med i planeringsarbetet inför årets första motocrosstävling. Bild:TOMMY SVENSSONFoto: SMK Kristianstad hedrar Thanh Wingers minne.

–Vi ville göra något för att hedra Thanhs minne. Vi pratade med familjen och tillsammans kom vi fram till att den här tävlingen var lämplig, berättar Håkan Gihl, styrelsemedlem i SMK Kristianstad.

Vi träffar Bosse Winger och Håkan Gihl uppe på redaktionen. Fyra månader har gått sen den tragiska olyckan. 1:a advent, dagen då stan blev en idrottsprofil fattigare.

Annons

Thanh Winger tillhörde landets främsta juniorer – en motocrossåkare som förbundet satsade stora resurser på. Han var alltid med i segerdiskussionerna när ungdoms- och junior-SM avgjordes. Och han hade redan fått känna på hetluften i SMK Kristianstads elitserielag. Vid fyra tillfällen körde han ungdoms-VM. Nästa år skulle han göra sitt sista, och bästa, junior-SM.

–Vi hade planerat allt i minsta detalj. Motorcyklarna var inhandlade, tävlingsprogrammet spikat...ja allt var planerat, berättar Bosse Winger med sprucken röst.

Thanh Winger körde för SMK Kristianstad i tretton år. Motocross var hans liv. Han bodde i stort sett på banan. Och Bosse fanns alltid några steg bakom.

–Crossen blev vår grej, vårt fritidsintresse och visst är det jobbigt idag. Vissa dagar är tyngre än andra, men vi har fått ett fantastiskt stöd från släkt och vänner, klubben och många andra. Det gör livet lättare. Thanh hade så många vänner, det ser man inte minst nu.

Det har varit en minst lika jobbig period för klubben SMK Kristianstad. –Jobbigare för vissa än för andra. Några förare som stod Thanh riktigt nära har fått hjälp av kuratorer och liknande, berättar Håkan och Bosse nickar instämmande.

–Flera yngre killar har fått sig en tankeställare. I den åldern är man störst, bäst och vackrast. Men livet handlar om små marginaler, många gånger ögonblick.

Namnet Thanh Winger kommer att leva vidare i och med tävlingen ”Thanh Wingers Minnesrace”.

Bosse Winger har varit en del i planeringen av tävlingen. Samtliga klasser finns representerade och förarna tävlar om två vandringspris.

Ett i 80 cc-klassen. Ungdomarnas klass. Den klass i vilken Thanh en gång startade sin karriär.

Eliten gör upp om det andra vandringspriset.

Annons

–Vi ska ha 40 man bakom grinden i ett avgörande race. De 20 bästa juniorerna och lika många seniorer. Vinnaren tar hand om vandringspriset, berättar Bosse.

Tanken är att tävlingen ska återkomma varje år. Vid den här tidpunkten. Intresset är stort. Det kommer förare från hela landet, till och med från Norge och Danmark.

Många av dom var kompisar till Thanh Winger.

–Han var otroligt omtyckt av alla. En glad kille som tog sig tid med alla.

SMK Kristianstads förare är förstås på plats – dock inte riktigt alla. Jonny Lindhe och Jonte Engdahl kör VM i Holland och Fredrik Persson är skadad.

Men Fredrik Werner, Fredrik Magnusson, Tobias Olsson och Robert Augustsson finns bakom grinden.

Där står också Fredrik Kristensson. Nära kompis till Thanh och med i bilolyckan. Medan Thanh omkom så kröp Fredrik och en annan kille i stort sett oskadda ur bilen.

–Han har naturligtvis haft det jobbigt men jag har lovat att hjälpa honom med crossen. Vi har bestämt att jag ska följa med honom på de fyra deltävlingarna i junior-SM.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons