Thomas Johansson – en av Paris stora

TENNIS PARIS. Vid sidan om honom står Mark Philippoussis och Tommy Haas. Själv står han i centrum och i fokus, med sitt racket mot bröstet och med huvudet lätt tillbakalutat. Segern i Australian Open har gjort Thomas Johansson till ett affischnamn. –Och till en bättre tennisspelare, säger stjärnan som lämnat anonymiteten.
Sport • Publicerad 28 maj 2002
Thomas Johansson är ett hett namn inför årets French Open. Thomas gick lätt vidare till andra omgången efter seger mot grusspecialisten Franco Squillari.
Thomas Johansson är ett hett namn inför årets French Open. Thomas gick lätt vidare till andra omgången efter seger mot grusspecialisten Franco Squillari.Foto: En av de stora.

Bilden, med den lille Johansson uppbröstad mellan australiske jätten Philippoussis och tyske stjärnan Haas, tredjeseedad i Franska mästerskapen, finns uppklistrad runt om hela Roland Garros.

Med Johanssons nya, kaxiga look. Och med texten som indirekt förklarar varför han just blivit tennisfabrikantens största affischnamn.

Thomas Johansson – ”Vainqueur de l"Open d"Australie 2002”.

Thomas Johansson – Australian Open-vinnare. Och just nu, innan årets andra Grand slam hunnit avgöras, ett av de allra största och mest respekterade namnen i spelarnas egna korridorer.

Där snackas det inte längre bara om Agassi, Kuerten, Kafelnikov eller Sampras.

Där snackas det om alla som har vunnit eller kan vinna en Grand slam.

Thomas Johansson är en av få som klarat av det.

–Visst har mycket förändrats, säger svensken efter sin första match i Franska mästerskapen 2002, segern med 6 –2, 7 –6 (8 –6), 6 –2 över argentinske grusspecialisten Franco Squillari.

–Segern i Australian Open kommer jag nog alltid att bära med mig. Den gör mig starkare och bättre. I matchen mot Squillari, semifinalist på Roland Garros för två år sedan, gav svensken ett par exempel på exakt vad som förbättrats.

Som i första set – när Johanssons numera självsäkra, överraskande och otäckt precisa stoppbollar fick argentinaren helt ur rytm.

–Jag vågar mer nu, och det måste man göra mot grusspecialister som Squillari.

Eller som i andra set – när Johansson började slarva och kände frustrationen komma smygande men ändå lyckades ta sig samman och vinna med 8–6 i tiebreak.

Johansson förklarar:

–Nu när det går tungt så kan jag alltid tänka tillbaka på Melbourne, och tänka ”jag har ju vunnit en Grand slam”. Det är så stort, det hjälper verkligen att veta.

–Men samtidigt kan man inte leva på det hur länge som helst. Det gäller att gå vidare och försöka att hela tiden bli bättre. Men nu vet jag att jag kan mäta mig med de bästa. Johansson rankar måndagens seger som en av hans bästa matcher någonsin på gruset i Paris. Problemet är att det inte blivit så många genom åren.

Fyra gånger har han åkt ut i första omgången.

Övriga två gånger har det tagit slut i nästa match.

I år känns det annorlunda, hävdar han.

–Jag har jobbat mycket i år på att bli bättre på grus, på att kunna glida fram till bollarna istället för att springa ända fram och slå som jag brukar göra. Att glida är svårt, men om man lär sig att behärska det så sparar man energi och orkar bättre.

–Nu känns det bra. Jag känner mig stark fysiskt och är väldigt väl förberedd. Det känns ungefär som det gjorde inför Melbourne.

Då slutade han som vinnare, och blev en av tennisvärldens mest uppmärksammade stjärnor. Johansson har fortfarande inte riktigt vant sig vid den rollen.

Om den senaste reklamkampanjen säger han, nästan generat:

–Affischerna, ja... Jo, jag har sett dem... De sa åt mig att se så tuff och farlig ut som möjligt, men... jag kanske inte är någon bra skådespelare.

–Det ser mest ut som att jag ska lyfta vilken sekund som helst, öronen står ju rakt ut.

Johansson flinar, men han behöver inte frukta något.

Det stora lyftet har ju redan kommit.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.