Tidemand är hoppet

Karlstad Artikeln publicerades

Svenskhoppet i Rally Sweden?

Utan tvekan Pontus Tidemand.

– Vi kör för seger, säger Tidemand, som är favorit i WRC2-klassen.

Detta blir SMK Eda-förarens sjätte start när det körs VM nästan utanför den egna husknuten i Värmland.

De tre första gångerna körde han i egen regi men sedan tre år tillbaka är det tjeckiska Skoda Motorsport som är hans arbetsgivare. Premiären i Monte Carlo, var för Pontus och kartläsaren Jonas Andersson, mest att likna vid träning under ”skarpt läge” och från torsdag är det någon helt annat som gäller.

– Vi tävlar runt om i hela världen men är det någonstans man verkligen vill lyckas så är det på hemmaplan, inför en publik som varit med och supportat i många år, säger Pontus, som kommer bra förberedd.

  – På helgens test körde vi omkring 50 mil på vägar av samma karaktär som specialsträckorna och det känns som att vi har hittat bra inställningar.

  En av nyheterna i årets Rally Sweden är att man dragit rallybanan längre norrut till mer vintersäkra Torsby där även den centrala serviceplatsen finns. Mer än hälften av sträckorna är dessutom nya jämfört med föregående år och Hof-Finnskog på den norska sidan av gränsen är en sträcka som aldrig tidigare körts.

  – Det kommer att bli ett snabbt rally eftersom det går att hålla hög hastighet på många av sträckorna och många bilar, inklusive vår Fabia R5, är vidareutvecklade från förra året, samtidigt som de nya WRC-bilarna självklart toppar upplevelsen för åskådarna ute i skogen, säger Pontus Tidemand.

  I värstingklassen handlar det om två-tre förare medan det finns betydligt fler segeraspiranter i WRC2-klassen – till exempel Emil Bergkvist med Joakim Sjöberg i högerstolen som i det belgiska J-Motorsport har kontrakt på full säsong i en R5-Citroën. Emil är också en av Pontus största utmanare om segern på hemmaplan. Dessutom kommer där tre snabba norrmän, Eyvind Brynildsen med svenske kartläsaren Anders Fredriksson, Anders Gröndal med bisittare Roger Eilertsen och så unge men ändå med VM-rutin, Ole Christian Veiby.

  Allra svåraste nöten att knäcka för Svensk-Skodan blir nog ändå finske talangen Teemu Sunninen, som slutade tvåa i WRC 2 i fjor och missade guldet på mållinjen. Nu laddar han med en uppdaterad R5-Fiesta och då är det bara guld som gäller för Sunninen. Tidemand är dock lugn och tror på sig själv.

  – Vi har satt ett högt mål och kommer att ge allt för att nå det. Motståndet är alltid hårt i Sverige, inte minst från de andra skandinaverna. Det gäller att hålla rätt linjer, läsa av underlaget och inte lita blint på snövallarna.

  Rally Sweden drar igång på torsdagskväll med SS1, Superspecialen på travbanan vid Färjestad numera omdöpt till HiQ Arena.