Tidernas vändning av Liverpool

Liverpool var golvat och uträknat i Champions League-finalen – men reste sig och svarade för tidernas mest osannolika vändning i en Europacupfinal.
Sport • Publicerad 26 maj 2005
Jerzy Dudek räddar Andrej Sjevtjenkos straff och saken är klar. Liverpool är Europas bästa klubblag efter tidernas vändning. 0–3 blev till 3–3 och straffar fick avgöra. En straffläggning som Liverpoolmålvakten Jerzy Dudek dominerade. Han såg till att Milan brände tre straffar. BILDER: PRESSENS BILD
Jerzy Dudek räddar Andrej Sjevtjenkos straff och saken är klar. Liverpool är Europas bästa klubblag efter tidernas vändning. 0–3 blev till 3–3 och straffar fick avgöra. En straffläggning som Liverpoolmålvakten Jerzy Dudek dominerade. Han såg till att Milan brände tre straffar. BILDER: PRESSENS BILDFoto: 

Liverpool hämtade in 0–3 mot AC Milan under ordinarie tid. Det gick till straffar – och där var Liverpool vassast.

Milan ville mest i förlängningen och med bara två minuter kvar hade måltjuven Andrej Sjevtjenko en jättedubbelchans – men Liverpools målvakt Jerzy Dudek lyckades på ett mirakulöst sätt parera både nicken och närskottet.

Dudek blev hjälte även i straffläggningen.

Och Andrej Sjevtjenkos skulle bli den verkliga otursgubben.

Hans straffmiss var det som definitivt säkrade Liverpools sensationella seger, med 6–5 totalt.

Liverpool fick initiativet direkt i straffläggningen, då Serginho inledde med att skjuta högt över. Och efter Dieter Hamanns mål räddade Dudek Milans andra straff från Andrea Pirlo.

Liverpools norrman John Arne Riise kunde kosta på sig att missa sin straff. Milan kom ändå inte i fatt. Vladimir Smicers mål till 6–5 blev det sista i en lika målrik som sensationell final i den mest prestigefyllda europeiska fotbollsturneringen.

Det såg annars ut att vara klart redan efter en halvlek. Milan var överlägset efter rena drömstarten. Det första målet på Olympiastadion Atatürk i Istanbul kom mycket snabbt – och hade en mycket oväntad målskytt.

En till synes misslyckad frispark av Andrea Pirlo blev ett tillfälle för Paolo Maldini att slå till på volley med högern. Den 36-årige trotjänaren fick se sitt skott gå i marken och förbi Jerzy Dudek i Liverpools mål.

Det hade gått 52 sekunder.

Med det tidiga målet i ryggen kunde Milan spela ut hela registret mot ett stressat Liverpool. Milan hade tre offensiva krafter som bjöd på flera världsnummer. Brassen Kaka tilläts gång på gång iscensätta anfall från sin offensiva mittfältsposition.

Den nätta lyftningen till Andrej Sjevtjenko följde ukrainaren upp med att osjälviskt spela över till sin frie anfallskollega Hernan Crespo. Det betydde 2–0 i 39:e minuten.

Kakas bortvändningen av Steven Gerrard på mittplan och långa frispelande passning till Crespo några minuter senare var ett konstnummer.

Argentinaren fullföljde med en lätt lyftning förbi Dudek till 3–0. Tre världslag i rad såg ut att bli ett för mycket för Liverpool. Mot Juventus i kvartsfinalen och Chelsea i semifinalen visade Liverpool upp ett mycket stabilt och välorganiserat försvarsspel, kryddat med kontringar med en ständigt målfarlig Milan Baros längst fram.

Det existerade inte i första halvlek mot Milan. Men Liverpool kom tillbaka på ett sensationellt sätt. Chansningen med att gå ner på ett tremannaförsvar lyckades.

Dittills osynlige Steven Gerrard nickade snyggt in 1–3 i 54:e minuten på John Arne Riises fina inlägg.

Bara två minuter senare fick inhopparen Vladimir Smicer pangträff, Milans målvakt Dida fick inte mer än fingerspetsarna på bollen och det var 2–3.

Det skulle komma mer. Steven Gerrard slängde sig effektfullt efter en närkamp med Gennaro Gattuso och den spanske domaren Manuel Mejuto Gonzalez dömde straff.

Dida räddade snyggt Xabi Alonsos straff, men var maktlös när Alonso själv tryckt in returen i nättaket.

Det osannolika hade skett. Liverpool hade utjämnat till 3–3 efter 60 minuter. På mindre än en kvart.

Sista ordinarie halvtimmen var jämn – med chanser för båda lagen att avgöra.

Men det gick till förlängning och straffar.

Där var Liverpool bäst. (TT)

Alla vinnare

1993:Marseille, Frankrike

1994:Milan, Italien

1995:Ajax, Holland.

1996:Juventus, Italien.

1997:Borussia Dortmund, Tyskland.

1998:Real Madrid, Spanien.

1999:Manchester United, England.

2000:Real Madrid, Spanien.

2001:Bayern München, Tyskland.

2002:Real Madrid, Spanien.

2003:Milan, Italien.

2004:Porto, Portugal.

2005:Liverpool, England.

FOTBOLL ISTANBUL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.