Tiger Woods kan bli historisk – igen

GOLF Golfstjärnan Tiger Woods siktar på att bli den förste att vinna alla fyra majors i följd. Han har vunnit tre och bara en tävling återstår för att fullborda sviten – veckans US Masters i Augusta, Georgia.
Sport • Publicerad 5 april 2001
Tiger Woods siktar på att bli den förste att vinna alla fyra majors i följd.Bild: PRESSENS BILD
Tiger Woods siktar på att bli den förste att vinna alla fyra majors i följd.Bild: PRESSENS BILDFoto: Historisk igen?

Ända sedan han tog sin allra första majorstitel, för fyra år sedan just på Augusta National, har kampen i majorstävlingarna stått mellan Tiger Woods och resten av startfältet.

Då, för fyra år sedan, vann han Masters i utklassningsstil. Med tolv slags marginal. Sedan vann han de amerikanska PGA-mästerskapen 1998.

Och trots att han sedan inte vann en enda av de fyra stortävlingarna under 1999 visste alla att frågan inte var om nästa majorstitel skulle komma – utan när.

De kom i fjol, i US Open där han blev historisk genom att vinna med rekordmånga 15 slags marginal, i British Open där han blev historisk som den yngste (24 år) att fullfölja en Grand Slam (seger i alla majors, dock inte i följd) och i USPGA-mästerskapen där han blev historisk som blott den andre att vinna tre majors under en säsong.

–Jag spelade väldigt bra under några perioder i fjol, och några av gångerna råkade vara i majors, säger Woods under presskonferensen på Augusta National inför US Masters. Han säger att han inte bryr sig om att han kan bli historisk.

–Mitt mål är att vinna tävlingen, det är vad jag har siktet inställt på, det är vad jag mentalt förberett mig på.

–Jag älskar att komma hit och spela, det ger mig en kick som golfspelare. Jag älskar att förbereda mig för att spela på topp och försöka vara med och slåss om segern sista dan. Det är spännande att spela de sista nio avgörande hålen då man har fjärilar i magen, hjärtat slår något snabbare och man är svettig om handflatorna.

Woods vann de två senaste tävlingarna han spelade i och givetvis är han storfavorit i årets US Masters. En Woods i form – och de andra spelarna får göra upp om andra platsen.

Även om Tiger Woods är otroligt stark mentalt och många gånger de senaste åren visat att han bara blir starkare när han sätts under press, så kan hans spel svikta

Vilka kommer då att jaga bäst i Tiger-jakten?

Vijay Singh, Fiji. Vann i fjol och vill bli den tredje i historien att vinna två år i följd.–Jag spelar den allra bästa golfen just nu, både svingen och puttningen är på topp, lovar Singh. David Duval, USA. Var tvåa 1998 och trea i fjol. Men Duval dras med flera problem. En skadad handled har gjort att han tvingades skippa de tre senaste tävlingarna. Dessutom har ryggen krånglat och han är inblandad i en rättstvist med tidigare sponsorer.–Handleden känns bra. Den ska inte ställa till problem. Jag svingar bra. Kan jag också spela smart så..., menar Duval. Phil Mickelson, USA. Den vänsterhänte stjärnan har kallats för den bäste golfspelaren som inte vunnit en major. Har flera topp-tio-placeringar i Masters.Davis Love III, USA, kom tvåa 1999 och har flera topp-tio-placeringar.

Eller ska någon europeisk spelare sno titeln av amerikanerna? Historien visar att US Masters är den major i USA som européer trivs bäst i med åtta segrar bara de senaste 13 åren.

Jesper Parnevik har inte alls lyckats på Augusta National och har en 21:a plats som bäst. Parnevik har inte haft det rätta tålamodet som krävs för att lyckas. Han tror att Pierre Fulke, som gör debut i tävlingen, däremot kan spela bra.

–Jag tror banan passar Pierre Fulke bättre. Fulke spelar mer som Bernhard Langer, han kan lägga upp bollarna strategiskt. Det kan löna sig här, säger Parnevik till Aftonbladet.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.