Annons

Timothy Liljegren glänste i gruppfinalen – Slovakien nästa för Sverige

KIK-produkten Timothy Liljegren spräckte poängnollan i JVM när han noterades för ett mål och en assist när Sverige straffvann med 4–3 över Ryssland – vilket innebar fjärde raka segern, gruppseger och att supersviten blev 44 matcher och elva år lång.
Nu väntar Slovakien i JVM-kvartsfinal på tisdag.
Ishockey • Publicerad 1 januari 2018
Timothy Liljegren.
Timothy Liljegren.Foto: / TT

– Klart det är lite skönt att slippa USA, men vi kommer antagligen att få möta dem senare ändå, sa backen och Kristianstads IK-produkten Timothy Liljegren som gjorde ett mål och en assist.

Hade svenskarna missat gruppsegern hade det antingen blivit USA eller Finland i kvartsfinal.

Annons

Nu blir det ett välbekant möte. För fjärde gången på fem år väntar Slovakien i kvartsfinal.

Det har blivit stora svenska segrar varje gång. I fjol i Montreal vann svenskarna med 8–3 och både i Helsingfors 2016 och Malmö 2014 blev det 6–0-segrar.

– Jag har faktiskt inte sett Slovakien, utan vet bara att de har slagit USA som är ett riktigt bra lag. Vi måste komma ut med samma inställning som i dag och köra på i 60 minuter, sa Liljegren.

Det är elfte året i rad som Juniorkronorna vinner sin grupp i junior-VM och går igenom gruppspelet med fyra raka segrar. En imponerande svit.

– Det var väl inte vår prio ett att förlänga raden, men det är kul att fullfölja den. Det känns bäst att vi är i kvartsfinal och att vi gjorde en bra match, sa Liljegren.

De tre senaste åren har det – trots framgångsrika gruppspel – slutat med semifinalförluster och missad medalj.

Liljegren säger att det finns utrymme för förbättring i det svenska spelet.

– Jag tycker vi har blivit bättre, men vi har fortfarande några steg till att ta och siktar på att bli bättre match för match. Vi får steppa upp ännu mer i kvartsfinalen.

Den offensive före detta Röglebacken, nu i Toronto Marlies i AHL, var poänglös inför ryssmatchen. Inom loppet av knappt tio minuter i första perioden slog han till med både en assist fram till Lias Anderssons 1–0 och sköt sedan själv 2–1.

– Det är klart att det är skönt. Jag känner att jag har haft ganska mycket lägen i de andra matcherna, så det är självklart kul att få hänga dit den och få en assist också.

Timothy Liljegren.
Timothy Liljegren.Foto: / TT
Timothy Liljegren.
Timothy Liljegren.Foto: / TT
Annons

Sveriges tredje mål gjordes av Glenn Gustafsson.

Mest glad var Liljegren över sitt lags moral. Tre gånger tog Sverige ledningen – tre gånger kvitterade ryssarna.

Till slut blev Oskar Steen segerskytt i en straffläggning där också Linus Lindström gjorde mål. Målvakten Filip Gustavsson släppte bara in en straff.

– Det är otroligt skönt, vi visar en bra lagmoral.

Efter matchen väntade en gemensam middag, några planer på att gå ut och kika på nyårsfyrverkerier fanns inte.

– Det är ganska kallt ute, så vi håller oss nog inne, sa förbundskaptenen Tomas Montén apropå den fortsatta Buffalokylan, –15 på nyårsafton. (TT)

Se höjdpunkterna från matchen här:

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons