Annons

Åklagaren i hockeymålet: "Rimlig dom"

En tidigare medarbetare på Svenska ishockeyförbundet döms för sexuellt ofredande efter att ha juckat mot en kvinna som var anställd på förbundet. Påföljden blir dagsböter.
Ishockey • Publicerad 29 oktober 2020
Det blir dagsböter för den tidigare medarbetare på ishockeyförbundet som döms för sexuellt ofredande. Arkivbild.
Det blir dagsböter för den tidigare medarbetare på ishockeyförbundet som döms för sexuellt ofredande. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Enligt Södertörns tingsrätt har mannen sexuellt ofredat den kvinnliga kollegan genom att hålla armarna om hennes överkropp, låsa hennes ben med sina egna ben och utföra juckrörelser mot henne.

Påföljden bestäms till 80 dagsböter och mannen ska även betala skadestånd till kvinnan.

Annons

Mannen döms mot sitt nekade, även om han erkänt att han hade fysisk kontakt med kvinnan vid händelsen, som inträffade i februari i år.

Kränkt kvinnan

Enligt hans advokat Kerstin Koorti har det hela rört sig om ett "missförstånd", men den bilden delar inte Södertörns tingsrätt.

Rätten anser i stället att hans agerande objektivt sett haft en sådan sexuell prägel som krävs för att dömas för sexuellt ofredande. "Det har också varit ägnat att kränka målsägandens sexuella integritet", skriver rätten i sin dom.

Tingsrätten fäster i domen stor vikt vid målsägarens egen berättelse, samt vad en kvinna som såg händelsen har berättat. Rätten lyfter även ett meddelande som vittnet skickade till den utsatta kvinnan på kvällen efter händelsen, som styrker vad som hände.

Samstämmiga uppgifter

"Avgörande för bedömningen har varit de samstämmiga, trovärdiga och tillförlitliga uppgifter som lämnats av kvinnan och ett vittne som såg händelsen", säger rättens ordförande, chefsrådmannen Erica Hemtke, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

– Jag delar inte deras uppfattning, säger advokat Kerstin Koorti, som inte vill kommentera domen ytterligare innan hon har talat med sin klient.

Försvaret har inte fattat beslut om ett eventuellt överklagande.

Åklagare Johnny Järlefelt är nöjd med domen och säger att tingsrättens bevisvärdering går helt i linje med vad han hade yrkat på.

– Det finns en målsägarberättelse, som får väldigt starkt stöd i form av ett vittne som lämnar uppgifter under ed, där vittnet gjorde iakttagelser på kort avstånd. Så jag bedömde bevisläget som väldigt starkt, vilket också tingsrätten kommit fram till, säger han.

Järlefelt hade dock yrkat på 100 dagsböter, högre än vad tingsrätten bestämde påföljden till.

Annons

– De motiverade avsteget från 100 dagsböter med att det blev andra konsekvenser för honom också, och med tanke på det tycker jag domen är fullt rimlig.

Stormigt år

Torsdagens dom kommer efter ett stormigt år på Svenska ishockeyförbundet med flera skilda händelser; Damkronornas strejk för högre ersättning och bättre villkor samt anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning.

Det har även förekommit motsättningar mellan förbundets ledning och fackliga representanter. En av de fackliga representanterna på förbundet tvingades lämna sitt jobb efter att ha blivit anklagad för att ha agerat illojalt av arbetsgivaren.

Tidigare i år valde även mångårige generalsekreteraren Tommy Boustedt att sluta.

Fakta: Stormarna kring Svenska ishockeyförbundet

+ Konflikt med Damkronorna

I augusti förra året valde samtliga uttagna spelare att tacka nej till en landslagssamling med Damkronorna. Strejken handlade bland annat om att spelarna ville ha ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med landslagsuppdrag. Konflikten drog ut på tiden och nådde en lösning först i oktober, när förbundet gick spelarna till mötes och nådde en uppgörelse.

+ Polisutredning kopplad till förbundet

I mars avslöjade SVT att en polisutredning kopplad till hockeyförbundet hade inletts. En person med anknytning till förbundet stod misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande.

+ Anklagelser om könsdiskriminerande löner

I april avslöjade SVT att det finns anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på hockeyförbundet.

+ Generalsekreteraren slutar

22 aprilmeddelar generalsekreteraren Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag efter sex år. "Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen", sade han i ett pressmeddelande. "Det är dags för något nytt", sade förbundsordförande Anders Larsson till TT.

+ Åtal och dom om sexuellt ofredande

Åtal väcks mot mannen med koppling till hockeyförbundet som tidigare polisanmälts för sexuellt ofredande. Han döms av Södertörns tingsrätt i enlighet med åtalet till 80 dagsböter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons