Tjeckien vann VM

Jaromir Jagr har vunnit OS, Stanley Cup och NHL:s poängliga fem gånger. Men först nu, vid 33 års ålder, ett VM-guld. Jagr spelade fram till de två första målen när Tjeckien vann finalen mot Kanada med 3–0.
Sport • Publicerad 16 maj 2005
Tjeckien jublar efter att ha säkrat VM-guldet. Efter sudden-segern mot Sverige i semifinalen blev det 3–0 mot Kanada i finalen. BILD: PRESSENS BILD
Tjeckien jublar efter att ha säkrat VM-guldet. Efter sudden-segern mot Sverige i semifinalen blev det 3–0 mot Kanada i finalen. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Den store (191 cm/105 kg) ytterforwarden är kanske inte i sitt livs form, men efter en lyckad säsong som inleddes hos moderklubben Kladno och fortsatte hos ryska Avangard Omsk tackade han ja till VM – och lyckades med det enda han hade kvar att vinna: Ett VM-guld.

När Josef Vasicek slog in 3–0 i matchens sista minut var saken definitivt klar, men matchavgörandet kom tidigare än så när Jaromir Jagr passande nog hade en lyckad kväll och spelade fram till de två första målen.

Alldeles i matchöppningen drog superstjärnan igång ett anfall, tog sig in i anfallszon, spelade fram Martin Rucinsky som friställde Vaclav Prospal. Anaheimspelaren sköt in pucken via målvakten Martin Brodeurs högra stolpe.

Då hade det bara gått fyra minuter av finalen, men den väntande målfesten kom av sig. Istället präglades finalen av ställningskrig och bra målvaktsspel från både Tomas Vokoun och Brodeur innan matchen mer eller mindre avgjordes dryga tre minuter in i slutperioden.

Jagr spelade fram Martin Rucinsky som pricksköt in 2–0 med ett skott som inte såg helt otagbart ut för Brodeur.

Rucinsky har också haft ett lyckat VM, 34-åringen som avgjorde kvartsfinalen mot USA när han slog in den avgörande straffen.

För Jagr höll däremot VM på att få ett abrupt slut redan tidigt.

I gruppspelsmötet med Tyskland som Jagr slashades över handen av backen Stefan Schauer. Jagr grimaserade illa och befarade direkt att det var färdigspelat. När han drog av sig handsken pekade lillfingret åt fel håll och efter röntgenundersökning visade det sig att det var brutet. Men istället för operation och sex veckors vila valde han att spela vidare och fick därmed uppleva ett VM-guld på rinken – även om en puck på kinden i semifinalen mot Tre Kronor höll på att ställa till det igen.

I och med VM-guldet är Jaromir Jagr medlem i den exklusiva skara som vunnit OS, VM och Stanley Cup. Av de svenska stjärnorna är det bara Peter Forsberg, Mats Näslund, Håkan Loob och Tomas Jonsson som lyckats med det.

Guldet är Tjeckiens första VM-medalj sedan triumfen 2001. (TT)

Niclas Johansson

ISHOCKEY WIEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.