Tjejer, handboll och sköna talanger

Sport • Publicerad 30 januari 2012

I drottsgalan kom till för att höja statusen på idrotten i nordöstra Skåne. I lördags kväll fick initiativtagaren Tommy Lindgren ett kvitto på att hans vision lyckats. Skåneidrotten utsåg nämligen Kristianstad kommun till Skånes främsta idrottskommun. Häftigt – samtidigt undrar jag vad Helsingborg säger om det? Nåja, nu var det inte för fotbollen som Kristianstad fick priset utan handbolls-VM. Festen för ett år sedan visade verkligen vilken stad som är handbollens Mecka i det här landet. När andra såg svårigheter såg Anders Olsson och hans medhjälpare möjligheter, vilket gav Kristianstad högsta betyg i ett internationellt perspektiv och utmärkelsen Årets Idrottskommun i Skåne.

Förutom handboll så handlade idrottsåret 2011 om tjejer och om talanger. Vittsjö GIK var nominerade i fyra kategorier – och tog hem tre priser. Den lilla klubben med de stora eldsjälarna skrev historia under 2011 och utsågs till Årets Idrottsförening.

Någon klok människa har sagt att varje utgång är en ingång till något annat. Precis så resonerade Sofie Andersson. Anfallaren hade kört fast i Kristianstads DFF, bytte till Vittsjö GIK, hittade sig själv och fick ett sanslöst genombrott på köpet. 34 mål, Guldskon som bevis på att hon var landets vassaste målskytt, och så en allsvensk biljett.

Vittsjö kommer naturligtvis att förlora matcher i allsvenskan, men med Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist som tränare så finns chansen till nytt kontrakt. De har varit med förr och vet att antingen så finner man en väg eller så gör man en.

Förutom vass underhållning , god mat och trevlig stämning bjöd Idrottsgalan på tolv talanger, tre stjärnskott och en idol i form av Amanda Fondell.

Vångabergets Slalomdrottning Hanna Westman blev Årets Stjärnskott.

IFK Kristianstads bläckfisk Henrik Nordlander Årets Talang.

Två ödmjuka personligheter.

Två jättestora talanger.

Och två idrottare som det ska bli spännande att följa.

Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal. Det gäller även Ulla Håkanson. Dressyrlegenden fyller 75 år i november, men pratar ogärna om sin ålder.

Håkanson tillhör fortfarande de allra bästa ryttarna i landet, rankad fyra i dressyr, och visar förbundskaptenen Bo Jenå mod så är det inte omöjligt att Ulla Håkanson åker till London för sitt sjunde OS i sommar. Men även om det skulle bli tummen ner så är Ulla Håkanson en utmärkt ambassadör för ridsporten och för idrotten i nordöstra Skåne.

Juryns Specialpris gick till Yngve Persson.

Yngve vem?, säger ni och kliar er i huvudet. Kör ut till Norra Åsum och se vad den här mannen har åstadkommit, nästan helt på egen hand om man ska tro sekreteraren och eldsjälen Jörgen Andersson. Kristianstad Kartingklubb har anlagt en av världens modernaste kartinganläggningar – och man har gjort det utan pengar i klubbkassan. Utan ekonomiskt bidrag från kommunen, men däremot hårt jobb från medlemmarna. Framför allt då från Yngve Persson som bevisat att ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre besvärligt.

Yngve Persson har tiggt ihop material för miljoner kronor, lagt 1000-tals ideella timmar i grävmaskinen och mer eller mindre bott på Åsumring under de två senaste åren. En idrottsvän som resonerar enligt principen: så länge man har roligt är ingen tid bortkastad. Det går inte att hitta en mer värdig vinnare än Yngve Persson.

n n n

Till sist...Albert Einstein sa: jag tänker aldrig på framtiden. Den kommer tids nog.

Men några rader om 2012 måste det bli. Året som innehåller så många godbitar för alla oss som älskar idrott.

Blir det medalj för Hedvig Lindahl, Lisa Nordén och Ida-Theres Nerell i OS?

Kan KDFF vara med och fightas om en allsvensk medalj?

Hur ska det gå för lillasyster Vittsjö GIK?

Många frågor.En sak vet vi och det är att Nordöstra Skånes Idrottsgala firar tio-års jubileum nästa år. Då flyttar festen med största sannolikhet in i Kristianstad Arena.

Värt ett pris bara det.

Maria Sällberg
Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.