Annons

Tjejerna som åker 20 mil i veckan för att träna

GYMNASTIK De vill fortsätta tävla på SM-nivå. Därför pendlar de tre tjejerna 20 mil varje vecka för att träna när inte antalet gymnaster räcker till i Åhus.
Sport • Publicerad 23 mars 2001
Ida Malmström, Ebba Jönsson och Anna Ruus åker till Ystad en gång i veckan, med Åhustränaren Fredrik Sandberg vid ratten, för att få kvalificerad träning. Bild: BOSSE NILSSON
Ida Malmström, Ebba Jönsson och Anna Ruus åker till Ystad en gång i veckan, med Åhustränaren Fredrik Sandberg vid ratten, för att få kvalificerad träning. Bild: BOSSE NILSSONFoto: Bilpendlare.

Ida Malmström, Ebba Jönsson och Anna Ruus har alla tävlat i SM tidigare. Ida och Anna med Åhus, Ebba med Brobyföreningen Gymtex.

Men de senaste åren har trupperna varit tunna, och inte tålt vare sig skador eller avhopp. Flera gånger har Åhus tvingats ställa upp med halvskadade gymnaster i viktiga tävlingar för att över huvud taget få ihop lag.

Annons

I fjol sprack båda de lokala föreningarnas SM-satsningar, efter att klubbarna tappat alltför många av sina rutinerade gymnaster.

Men mitt i generationsskiftet finns några gymnaster kvar, som vill fortsätta elitsatsningen.

Därför började Åhus GK i vintras att samarbeta med Ystadsklubben GK Volten.

–Från början var det tjejernas egen idé, berättar Åhustränaren Fredrik Sandberg.

–De ville fortsätta tävla i något damlag, i synnerhet som vårt mixedlag också var mycket tunt.

Fredrik började kolla upp föreningarna runt om i Skåne, och en av de närmast belägna elitklubbarna, GK Volten, behövde gymnaster.

De senaste sex-sju veckorna har de tre Åhusgymnasterna, plus Fredrik som tränare, därför pendlat till Ystad en gång i veckan för att träna tillsammans med Voltens gymnaster.

En resa på 20 mil, tur och retur, för ett träningspass på två och en halv timme.

Gymnasterna åker vid kvart i sex, och brukar inte vara hemma igen förrän elva på kvällen...

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons