Tjejloppet lockade många

220 tjejer startade i årets upplaga av Tjejloppet i Tivoliparken. Det innebär närmare 10 000 kronor till Barnavdelningen på CSK.
Sport • Publicerad 27 maj 2008
Birgitta Persson från Åhus har sprungit 18 av 19 Tjejlopp i Tivoliparken.
Birgitta Persson från Åhus har sprungit 18 av 19 Tjejlopp i Tivoliparken.Foto: 
Liselotte Håkansson var snabbast runt fem kilometer i Tjejloppet. Bilder: Peter Åklundh
Liselotte Håkansson var snabbast runt fem kilometer i Tjejloppet. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Några passade på att rasta både sig själva och hunden...
Några passade på att rasta både sig själva och hunden...Foto: 
Det fanns både stora och små deltagare i Tjejloppet.
Det fanns både stora och små deltagare i Tjejloppet.Foto: 

Årets överskott från Tjejloppet går nämligen oavkortat till en lekavdelning på barnavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.

- Vi har inte så mycket aktivitet inom friidrottsavdelningen i Härlövs IF länge. Och varför spara pengar på hög i föreningen? Vi tyckte det var bättre att pengarna kom till nytta, säger Kaj Göransson i Härlövs IF.

I år hölls det 19:e Tjejloppet runt Tivoliparken. Och efter några års dipp verkar deltagarantalet vara på väg uppåt: Årets 220 deltagare är nästan 100 fler än i fjol.

- Alla de stora loppen runt om i Sverige ökar ju kraftigt i antalet deltagare, och det borde ju rimligtvis också sprida sig nedåt även till de små loppen, säger Kaj Göransson.

Av Härlövs många motionslopp från förr om åren återstår nu bara två: Tjejloppet och Knatet.

- Åhus by Night Run lades ned efter fjolåret, det var för svårt att få ihop funktionärer mitt i semestern, påpekar Kaj Göransson.

Men Tjejloppet lever vidare.

Och efter den klassiska uppvärmningen med Friskis & Svettis var det dags: 220 tjejer på startlinjen för att springa antingen 2,5 eller 5 kilometer.

- Man kan ändra sig under loppets gång om man vill. Antingen ta ett varv till fast man anmält sig till 2,5-kilometersloppet, eller välja att korta av sitt lopp, säger Göransson.

Tjejloppet handlar i grunden inte om att vara först i mål.

- Det viktiga är att så många som möjligt är med och rör på sig, säger Kaj.

Men någon måste ju vara först över mållinjen. I år är det Ryssbergets Liselotte Håkansson som klarar av femkilometersslingan på strax över 20 minuter.

Uppladdningen inför helgens stora löparbegivenhet, kanske?

- Nej, snarare nedjogg efter Göteborgsvarvet. Ett marathon skulle jag aldrig springa, fem-tio kilometer är mer lagom sträckor för mig, säger Liselotte, som löptränar 4-6 mil i veckan.

Förhandsfavoriten i tjejloppet, Petra Thorstensson, Ryssberget, bröt redan på första varvet efter problem med luftvägarna.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.