Annons

Tobias Linderoth ser spel från start som en bonus

FOTBOLL Benen är rappare, musklerna hårdare. Spelsinnet och tekniken har han alltid haft. Men när det gäller tron är han klen, Tobias Linderoth – landslagets stora överraskning i vinter.
Sport • Publicerad 24 mars 2001
Tobias Linderoth hoppas få spela idag mot Makedonien.
Tobias Linderoth hoppas få spela idag mot Makedonien.Foto: Hoppas på bonus.

Allt fler röster höjs som säger att det är hög tid nu att släppa fram 21-åringen.

När ämnet kommer på tal mumlar han allvarligt:

Annons

–Jag blir inte så besviken om jag får sitta på bänken utan ser det som en bonus om jag får spela.

För den som hörde honom uttrycka samma fras i Bangkok för en dryg månad sedan låter det konstigt. Det var där, i den 30-gradiga hettan, han briljerade i Kings Cup, visade att etiketten ”för framtida bruk” borde plockas bort och ersättas med ett ”redo redan nu”.

Makedonien är möjligen snäppet vassare än Kina, Qatar och Thailand, allvaret ett annat, kraven betydligt högre, men Linderoth skulle inte träna en vecka på Ullevi om förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg inte ansåg honom uppgiften modig.

Han hade förmodligen fått en chans till mot Malta om det inte varit för att förbundskapterna ville få en klar bild över den rådande formen hos Europaproffsen.

Nu fick han nöja sig med ett inhopp på 25 minuter, i sig tillräckligt för att visa att inget förändrats. Tobias bytte av Stefan Schwarz, klev in och glänste direkt med en öppnande passning, med snabba vändningar och en ung mans nyvunna auktoritet.

Det är sådana egenskaper hos en defensiv mittfältare som landslaget är i så starkt behov av för att ge det nya spelsystemet ytterligare en dimension.

Det är också en position Tobias Linderoth känner sig naturligt hemtam i.

–Jag är mer defensiv i mitt spel nu än när jag spelade i Elfsborg och jag har förbättrat den delen i mitt spel i Stabaek, säger Tobias.

Han konkurrerar i första hand med Daniel Andersson om plats bredvid Schwarz som mittfältsankare. Andersson är övertygad om att han är den rätte mannen.

–Jag tycker att jag ska spela. Jag har den erfarenhet som krävs, menar Daniel.

Annons

Andersson har sina fördelar, inte minst som utmärkt positions- och markeringsspelare. Bariproffset är också avgjort skickligare än Linderoth på att marknadsföra sig. Men det räcker att lyssna till äldre broder Patrik för att få en vink om att Linderoth nog är en spelare som passar bättre i förbundskaptenerna nya giv.

Nu eller på sikt.

Det lagkaptenen säger är inte direkt till lillebrorsans fördel.

–Det nya spelsystemet kräver en väldigt stor rörelse av alla. Jag får också säga som handbollslandslaget: Det krävs 40 landskamper för att lära sig alla system. Alla måste växa in i sina roller. Men det viktigaste av allt är ändå resultatet.

Så: Förbundskaptenerna vet nog än så länge mer vad de har i Daniel Andersson än vad de får av Tobias Linderoth.

Vågar de ge spelaren de prisade så högt i Bangkok chansen?

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons