Tobias tappade inte ett set

Ett brinnande engagemang – och en klockren vinnarkänsla: 13-årige Tobias Andersson debuterade som handikappidrottare och vann Malmö Opens ungdomsklass utan att tappa ett set.
Sport • Publicerad 11 februari 2008
Tobias Andersson, KFUM Kristianstad, vann ungdomsklassen i Malmö Open – utan att tappa ett enda set. Bild: Bildbyrån
Tobias Andersson, KFUM Kristianstad, vann ungdomsklassen i Malmö Open – utan att tappa ett enda set. Bild: BildbyrånFoto: 

- Den nye Itkonen? Definitivt och bättre därtill, skrattar elitspelaren Simon Itkonen, numera BTK Safir (Örebro) som var en av många som njöt över Åhussonens show på lördagseftermiddagen.

- Han lever sig in i sporten och hatar verkligen att förlora, berömmer Itkonen.

Ungdoms-SM i Kristinehamn 12-13 april står närmast på tur. Seriespel i division V med KFUM Kristianstad knackar på dörren. Och Paralympics 2012 är en framtidsvision. Att 13-årige Tobias Andersson är en pingistalang med mycket goda förutsättningar går inte att ta miste på. Tobias Andersson har Nail Patella Syndrom, ett lättare funktionshinder som innebär att han inte kan hålla armarna raka. Första pingisträningen gjorde han för 2,5 år sedan. Efter att ha spelat både fotboll och handboll bestämde sig Tobias nyligen för att satsa helt på bordtennisen. Till vardags tränar Tobias i Åhus och Kristianstad, för KFUM Kristianstad. Sedan ett halvt år tillbaka tränar han också med andra handikappspelare för HIF Klinten. Helgens tävling var den första som handikappidrottare.

Och vad kan smälla mycket högre än en guldmedalj på Malmö Open, världens största öppna handikappidrottstävling?

- Klart att det är roligt. Det känns jättebra, säger Tobias, som var helt överlägsen sina motståndare i ungdomsklassen.

Kvartsfinalen mot Rasmus Rasmussen från IH Aalborg var över på tio minuter. Semifinalen mot lagkompisen i HIF Klinten, Magnus Karlsson var lika enkel.

- Fast det är inte lika roligt att vinna mot spelare från den egna klubben, säger Tobias diplomatiskt.

Finalen mot Casper Bager från Norre Å Ved Århus/Randers vållade inga som helst bekymmer, fram till tredje setet då Tobias hamnade i underläge med 0-3. Snabbt hade siffrorna vänts till 7-4 och det blev till sist seger med 11-6 i det avgörande setet.

På söndagen ställdes Tobias Andersson mot seniorer och landslagsspelare i den egna skadeklassen, en betydligt tuffare uppgift som visade sig bli övermäktig till och med för Tobias. Han lyckades dock ta sig till B-final där det blev förlust mot Johnny Nilsmats från BTK Safir.

Jens Brogren

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.