Tollarpspubliken rapporteras

Domaren Bujar Fetiu har skickat en rapport till Skånes Fotbollförbund angående de tråkigheter som kantade matchen i division IV mellan Åhus HBK och Tollarps IF.
Sport • Publicerad 13 maj 2003

Matchen var en tidig seriefinal. En match mellan två lag som inlett utan poängförlust. En trevlig fotbollstillställning helt enkelt – så blev det inte.

Åhus vann med 7–1 och eftersnacket handlade om rasistiska påhopp och det bråk som uppstod efteråt.

Igår skickade Malmödomaren sin rapport till Skånes Fotbollförbund.

– Jag har suttit och skrivit hela dagen, så upprörd har jag varit, säger han. Kristianstadsbladet har tagit del av hans rapport och där skriver han bland annat:

”Speciellt under den andra halvleken blev jag och mina assisterande domare överösta med en massa rasistiska förolämpningar av Tollarpspubliken”.

Bland förolämpningarna fanns svordomar på serbokroatiska samt skällsord baserade på hans ursprung.

– Jag och en av mina AD är från forna Jugoslavien, förklarar han.

Under matchen tog Bujar Fetiu en rad obekväma domslut.

I 23:e minuten blir Tollarps Mikael Strand frilägesutvisad sedan han tagit bollen med handen.

I 36:e minuten dömer Bujar Fetiu straff till Åhus.

I 56:e minuten fick Tollarps Jörgen Jönsson sin andra varning sedan han filmat.

Bujar ångrar inte något av domsluten.

– Första utvisningen är klar friläges. Han tar med hands och det är inget att snacka om. Vid den andra försöker spelaren filma till sig en straff. Han har en varning sedan tidigare och därför åker han ut, säger Bujar Fetiu.

– Vad det gäller straffen så önskar jag att det fanns en videoupptagning som bevis, för jag är bombsäker på att den är korrekt dömd. Efter matchen kände domartrion av den otäcka stämningen och dröjde sig kvar på plan innan de började gå emot omklädningsrummet.

”När vi sakta går mot omklädningsrummet så står det ett tiotal Tollarpssupportrar vid utgången och väntar på oss. Medan vi skyndar oss blir vi förföljda av tre Tollarpssupportrar. Den ene av dessa springer nästan ifatt mig då han blir stoppad av Åhus materialförvaltare… vilket leder till ett slagsmål med flera inblandade. En supporter som inte blandar sig i slagsmålet förföljer och beskyller oss för att ha startat bråket. Han angriper mig inte fysiskt men förolämpar mig grovt med orden: ‘Din jävla utlänning, vilka idioter låter dig gå lös på en fotbollsplan. Åk hem till ditt jävla hemland."”, skriver Bujar Fetiu i sin rapport.

För Bujar Fetiu var det första gången han dömde såväl Åhus som Tollarp.

– Jag visste ingenting om något av lagen. Och jag tycker att det brukar vara det bästa. I matcher med lag man dömt tidigare har man ofta förutfattade meningar om spelarna.

Han berättar att han känner sig väldigt kränkt.

– Jag tycker att jag gjorde en bra match och även om alla domslut hade varit fel så rättfärdigar det ändå inte Tollarpspublikens agerande, säger Bujar Fetiu.

Tollarps fotbollsordförande Thomas Stedt var på plats och såg matchen. Han säger:

– Jag hörde att det skreks på domaren, men inte att det skulle varit något rasistiskt. Jag var bara på ena sidan och vet inte vad som skreks på andra. Men jag har inte fått någon fullständig rapport om det som hänt ännu.

Mikael Hallqvist

Fotnot. Skånes Fotbollförbunds tävlingskomitté tar beslut om vilket straff Tollarp eventuellt får.

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.