Tomma stolar när brottningskrisen skulle lösas

BROTTNING Brottningskrisen ska lösas. Ändå stod stolarna tomma. – Här borde varit många fler, säger Kjell Persson.
Sport • Publicerad 31 januari 2001
Viking har ett förslag. Glenn Liljegren hoppas att deras förslag ska lösa krisen.
Viking har ett förslag. Glenn Liljegren hoppas att deras förslag ska lösa krisen.Foto: 
Skånes Brottningsförbund kallade till idé- och diskussionsmöte i Hästveda för att lösa krisen, men intresset var överraskande svalt.
Skånes Brottningsförbund kallade till idé- och diskussionsmöte i Hästveda för att lösa krisen, men intresset var överraskande svalt.Foto: 39 klubbar var bjudna – bara 16 kom.

Skånes Brottningsförbund kallade till idé- och diskussionsmöte i Hästveda.

39 klubbar fick en inbjudan – bara 16 kom.

– Tyvärr. Det är för dåligt. Man kan ju undra om de är intresserade, fortsätter Kjell Persson, vice ordförande i Skånes Brottningsförbund. Att brottningen i Skåne dras med svåra problem är ingen hemlighet. Antalet matcher som avgörs med walk over (wo) har ökat markant och de flesta är överens om att något måste göras för att trenden ska vända.

– Serieverksamheten har inte varit så bra. Det har varit många wo och därmed väldigt korta seriematcher, konstaterar Kai Johansson vice sekreterare i förbundet.

Mötet mellan Ore och BK Viking i mitten av december innehöll fem wo och var överstökat på 13 minuter. Det – om något – tydliggjorde att situationen är akut.

Sammankomsten i Hästveda igårkväll var ett första steg mot en förändring av seriebrottningen. Flera av klubbarna i Skåne sätter nu sitt hopp till den motion BK Viking presenterade i Kristianstadsbladet för två veckor sedan.

I korthet går Brobyklubbens förslag ut på att utöka antalet viktklasser som ska ingå i seriebrottningen.

– Vi tycker att man ska börja serien i den lägsta pojkklassen och därefter fortsätta uppåt. Då får man betydligt fler matcher i varje seriemöte, säger ordföranden Glenn Liljegren och fortsätter:

– Problemet just nu är att det finns för få junior- och seniorbrottare som satsar seriöst och verkligen vill tävla. Och det är inget man löser snabbt.

Med förslaget tror han att intresset för brottningen kommer att öka igen. – Problemet med wo kommer att finnas kvar. Men nu blir det fler brottare och fler matcher. Publiken kommer att öka i antal och det här kanske sporrar pojkar och ungdomar att fortsätta med brottningen även efter att de har fyllt 17 år.

BK Vikings motion om en förändring av seriebrottningen är hittills den enda som lämnats in inför Skånes Brottningsförbunds årsmöte den 21 februari.

Igår presenterades den för de övriga klubbarna för första gången. Mottagandet var övervägande positivt.

– Det kändes bra. Flertalet av de som var här ställde sig bakom, säger Glenn Liljegren.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.