Tommy: Nordens största i Hässleholm

Sport Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Först ut är Silverkongen i helgen. Men redan nästa helg är det dags för Nordens största asfaltssprint i Hässleholm. Missa inte detta!

1. Andreas Mikkelsen.

Den norske VM-tvåan 2016 blev plötsligt arbetslös när Volkswagen skrotade sin rallysatsning. Han satt sedan lugnt kvar i båten medan teamkompisarna Sebastian Ogier och Jari-Matti Latvala rodde för fullt för att säkra ny styrning för 2017. Mikkelsen borde ha gjort samma sak men hamnade i stället på bänken och har under året bara kört två tävlingar för Skoda i underklassen WRC2 som han vann ganska enkelt.

Nu verkar det dock som att en dörr har öppnats för comeback i huvudklassen WRC då han i fredags fick prova nya Hyundai i20 WRC i samband med förberedelserna till nästa VM-deltävling i Portugal. Vad detta innebär för Andreas för resten av året är oklart, dock ser det ljusare ut för comeback 2018. Det har även ryktats att en plats hos Toyota kunde vara aktuell. Då som ersättare för Juho Hänninen som inte alls motsvarat förväntningarna från Toyota-chefen Tommi Mäkinen.

  2. Hässleholms GP.

  Nästa söndag (den 30 april) är det dags för Nordens största asfaltssprint på Garnisonen i Hässleholm. När tävlingsledaren i Hässleholms MK, CG Wilke, uppnått maxantalet anmälda 130 bilar stängde han resolut ner möjligheten för fler att anmäla sig. Nu kan han erbjuda publiken ett stort och namnkunnigt startfält där storfavoriten är vinnaren 2014, norrmannen Roar Danneborg med en häftig WRC-Mini. Förste utmanare är Joachim Grahn med R5-Fiestan plus vasse IT-vd:n från Stockholm (Lars Stugemo) med en helt nya Skoda i R5-skick. Andra intressanta namn är dansken Jörgen Hansen som kör en häftig Porsche 997 GT3 och så klart hemmafavoriten Rolf Grybb.

  3. Joel Eriksson.

  Skolad i karting på Åsum Ring är Tomelillas Joel Eriksson med stormsteg på väg mot ännu högre höjder i internationell racing. I fjol blev han ”Årets rookie” i formel 3-EM och det här året har Tomelilla-killen inlett strålande med seger i premiären på brittiska Silverstone-banan. Därmed leder Joel serien inför nästa deltävling på klassisk italiensk mark i Monza.

  Motorstopp.

  Jag förstår att detta inte är enkelt men nog borde det finnas någon sorts samordning som gjorde det omöjligt att helger som denna kunde undvikas. Det som sportchef Patric Nilsson brukar beteckna som ”Superlördag” när både IFK Kristianstad och KIK spelar samtidigt kallar jag för ”Katastroflördag”.

  I dag (lördag) körs det rally i nordöstra Skåne med stortävlingen Silverkongen och Kristianstad MK som arrangör. Ute på Åsum Ring arrangerar Kristianstad Kartingklubb premiären av Fia-tävlingen Nordic Karting Series med deltagare från hela Norden. Borta i Hässleholm kör samtidigt FMCK sin endurotävling Hovdalajakten ute på Hovdalafältet. Visserligen lite i gränslandet – men ändå som lockar delvis samma publik – är det i Degeberga i dag (lördag) även vårens största veteran- och samlarmarknad.

  Alla fyra evenemangen är rena godbitar för den motorintresserade men samtidigt helt omöjliga att hinna med att besöka, i stället gäller det att välja något av de fyra. Inte bara publiken ställs inför ett svårt val, även sportredaktionen drabbas eftersom det är helt omöjligt att kunna bevaka allt. Som jag ser det finns det bara förlorare när det blir helger som denna. Problemet är dock övergående då det resten av året i den här delen av landet är mer tunnsått med arrangemang för oss som är intresserade av sådant som brummar...