Tommy Sandlin sparkad från Leksand

ISHOCKEY Sveriges mest framgångsrike ishockeytränare genom tiderna har fått sparken. På fredagen fick Tommy Sandlin, 56, lämna Leksand. –Jag ska aldrig mer träna ett lag. Det här vill jag inte uppleva igen, säger Sandlin i telefon till TT och sväljer gråten som stockat sig i halsen.
Sport • Publicerad 26 januari 2001

Tommy Sandlin har under sin tränarkarriär vunnit ett VM-guld, ett EM-guld, ett bragdguld och sju SM-tecken.

Men nu blir det inga fler guld för ”hockeyprofessorn”.

Han fick beskedet vid 14-tiden på fredagen under ett möte med vd:n Jonas Bergqvist, sportchefen Anders ”Masken” Carlsson och delar av Leksands styrelse.

–Jag hade inte den blekaste aning om vad som skulle hända. Jag trodde jag hade fullt förtroende från Jonas och ”Masken”.

Men på mötet fick Sandlin sin dom.

–Det var verkligen tufft. De berättade att min ledarstil inte passade i Leksand. Jag är ju inte direkt den som skriker och skränar, men det trodde jag att både Jonas och ”Masken” visste om när de anställde mig.

Sandlin och assisterande tränaren Björn Åkerblom lämnar Leksand med omedelbar verkan.

Och Sandlin gjorde det bokstavligt.

–Jag drog på en gång och åkte hem till Gävle. Huvudansvarig för Leksand blir i stället Christer Abrahamsson, till sin hjälp får han gamle storspelaren Dan Söderström och eventuellt också Jonas Bergqvist.

Anledningen till att Sandlin får gå är enligt Leksand att ”det behövs en kraftfull åtgärd för att bryta en nedåtgående trend”.

”Beslutet är smärtsamt, men nödvändigt. Vår gemensamma målsättning inom föreningen är att vi även nästa år ska spela i högsta serien”, skriver Jonas Bergqvist i ett pressmeddelande.

Leksand har på de senaste 16 matcherna bara tagit tio av 48 möjliga poäng. Laget ligger näst sist i elitserien och har fyra poäng upp till tian Timrå, som ligger ovanför kvalstrecket.

–Men jag trodde vändningen skulle komma nu. Vi har sex hemmamatcher de närmaste nio omgångarna och när jag läste tidningen på morgonen och såg att vi bara hade tio poäng upp till slutspelsstrecket trodde jag vi hade ”hugg” på det, säger Tommy Sandlin. Många höjde på ögonbrynen när ur-Brynäsaren Sandlin – som bara varit tjänstledig från sin tjänst hos Brynäs – anställdes av Leksand. Rivaliteten mellan de två klubbarna går långt tillbaka i tiden.

–Som att anställa djävulen själv, menade vissa Leksands fans.

Speciellt anmärkningsvärt var att det var sportchefen Anders ”Masken” Carlsson som anställde Sandlin. Det var ju Sandlin, som under uppmärksammade former, gav ”Masken” foten från Brynäs för drygt sex år sedan.

På fredagen kunde ”Masken” returnera den björntjänsten.

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.