Annons

Tony Rickardsson världsmästare

n SPEEDWAY Tony Rickardsson vann sitt fjärde VM-guld i speedway på lördagen. Och han gjorde det på det sätt han önskat allra mest – inför 15 000 jublande hemmafans på Stockholm Stadion.
Sport • Publicerad 1 oktober 2001

–Vilken urladdning! Det här var fantastiskt kul, säger han. Förutsättningarna var enkla. Rickardsson fick inte komma sist eller näst sist i två heat i rad, om han ville ha saken i egna händer. När Tony kom in i tävlingens tolfte heat verkade han helt oberörd av pressen, och tog starten och kunde vinna med 30 meter före Andreas Jonsson. Då var VM-titeln klar till 99,9 procent. –Jag var väldigt nöjd med mitt första heat där cykeln fungerade perfekt. Men sen tappade jag lite i fokusering, säger en mycket lycklig Rickardsson efter prisceremonin. Men riktigt ”kassaskåpsklar” blev VM-guldet först efter Rickardssons andra heat då han kom tvåa efter ett lysande speedwaylopp. Han verkade lite nervös före starten, var förvisso snabbast i väg, men blev snabbt omkörd. Samtliga fyra förare låg tätt intill, och Tony ledde, låg tvåa och trea innan han kunde köra i mål som andre man efter Leigh Adams, klubbkamraten i Masarna. Då räckte det inte att värste konkurrenten Jason Crump, Australien, till slut vann tävlingen – Tony var världsmästare ändå. –Banan ändrade sig lite mellan mina båda heat. Jag visste inte om jag skulle åka ytterspår eller innerspår så det blev lite mittemellan, och det var inte bra. Det fjärde VM-guldet firades med den obligatoriska ”repan på bakslangen”, det vill säga att han körde hela långsidan på bakhjulet och firade segern. I den följande semifinalen räckte inte motivationen till. Tony slutade trea och missade A-final för första gången i årets GP-serie. Men vad gjorde det en sådan dag? –Jag blev lite tagen över att det var klart. Jag hade lite svårt att koncentrera mig på semifinalen, men det får man ta. Jag hade svårt att fokusera om. Till B-finalen så sparkade jag mig själv i rumpan och kunde vinna den. Att komma femma som sämsta resultat under ett år är inte så illa, va? B-finalen tog han hem lätt, och poängsviten 16–25–25–20–20–15 ger sammanlagt 121 poäng, och Tony har därmed samlat in mest VM-poäng av alla under en säsong. Nu börjar redan arbetet med nästa. Tony och hans team Rickardsson Racing skulle vara som bäst 2002, då planen var att ta hem VM-guldet. Nu har han gjort det ett år ”för tidigt”. –Det har varit tuffa tre veckor. Det är alltid nervöst inför en GP-tävling, men hade det varit närmare i poäng så hade det varit ännu jobbigare. Nu satsar vi stenhårt på nästa säsong, jag måste höja mig ett snäpp till för att chans att hålla Crump och de andra bakom mig. Hur var det att tävla på Stockholm Stadion? –Man har inga större förhoppningar på banan då den är helt nybyggd, det gäller bara att göra det bästa av det. Men det var jättekul att köra i Stockholm, alla som har upplevt det här verkade tycka att det var fantastiskt kul, säger han. Gissa vem som tyckte att det var allra roligast? Just det, Tony själv – världsmästare för fjärde gången.n

Av Niclas Johansson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons