Annons

Träning och alkohol –en dålig kombination

Sport • Publicerad 17 januari 2009

Vi kan börja med att slå fast att alkohol inte på något sätt gagnar idrottsutövandet.

Du blir aldrig någonsin bättre på idrottsarenan genom ett eller två glas.

Annons

Rent generellt går det till och med att säga att du aldrig kan bli elitidrottsman om du har alkoholproblem.

Åtminstone inte som idrotten ser ut i dag, med de hårda fysiska krav som ställs på en elitdrottsman.

Jo, visst finns Paul "Gazza" Gascoigne, den engelske landslagsspelaren i fotboll, som öppet gått ut och berättat om sina alkoholproblem.

Och han är bara en i raden av internationella idrottsmän som erkänt att de har eller har haft problem med spriten. Visst har vi också hört ryktena också om svenska idrottsmän med ett vidlyftigt krogliv och vilt partajande.

Och det må så vara.

Men under alla de åren när dessa idrottsmän kämpade sig upp till toppen – då hade de knappast några problem med spriten.

Då hade de inte orkat träna så mycket som krävs.

Eller kunnat prestera.

Att träning eller tävling under fyllan är både meningslöst och farligt är knappast något nyhet. Alkoholen trubbar av ditt omdöme och gör att du får sämre koordination, sämre koncentration och dessutom sämre prestation.

Undersökningar har visat att höjdhoppare når sex procent sämre resultat redan med 0,3 promille alkohol i blodet. (Det räcker ju med att fråga ryske höjdhopparen Ivan Ukhov, som ställde till med en fylleskandal på galan i Lausanne den gångna säsongen. Där snackar vi inte om några 0,3 promille, Ukhov kunde knappt stå på benen. Men så kom han inte över ribban en enda gång heller).

Annons

Dock: Det är inte bara elitidrottsmän som bör tänka sig för en eller två gånger innan de korkar upp flaskan.

Det gäller också vanliga motionärer.

För visserligen förstör du inte två veckors träning med en enda fylla, som myten säger. Men tre dagar tar det i varje fall för kroppen att återhämta sig efter en rejält blöt kväll.

Många lever sunt i veckorna, tränar och har koll på vad de stoppar i sig. Så när helgen kommer rasar allt, och man ger sig ut på krogen och häver både en och två öl.

Men det är inte bara dagen efter som det är lönlöst att träna.

Alkoholen påverkar din fysiska styrka, återhämtning, förbränning och prestation. Effekten från fyllan kan sitta i en bra bit in i nästa vecka – och lagom till kroppen hämtat sig och börjar ta till sig träningen igen, så kommer nästa helg...

Därmed inte sagt att man aldrig kan dricka någon alkohol, bara för att man försöker träna och hålla sig i form.

Men det gäller att kanske välja sina tillfällen.

För kroppen är alkoholen ett gift. När du börjar dricka så stannar i princip allting annat av, och din kropp lägger all energi på att ta hand om och bryta ned alkoholen.

Det betyder att om du sticker ut på ett träningspass innan kroppen är klar med nedbrytningen, så får du ingen uppbyggande effekt av din träning. Tvärt om blir träningspasset bara mer nedbrytande – kroppen har inte tid att börja bygga upp slitaget från träningen när den är upptagen med alkoholen.

Annons

Det har nog alla som någon gång givit på ett rejält träningspass bakfulla upplevt.

För det tar inte mer än en eller två kilometer i joggingspåret innan du sprungit in i väggen fullständigt.

Det här har flera orsaker:

Till att börja med har alkoholen rubbat vätskebalansen i kroppen. Spriten hämmar ett hormon som heter ADH (antidiuretiskt hormon), vars främsta uppgift är att se till att vi inte kissar ut all vätska vi har i kroppen.

Du har alltså vätskebrist redan från start, och med det faktum i bakhuvudet att redan två procents vätskebrist försämrar din prestationsförmåga med 20 procent, så kan du själv räkna ut att bakfylleträning inte är någon bra idé.

För det andra har alkoholintaget lett till att dina sockerdepåer i kroppen är tömda, vilket gör att orken tryter snabbt.

Levern är fullt upptagen med att bryta ned alkoholen, och har inte tid att hålla uppe blodsockernivån.

Och när reserverna tar slut - då rasar blodsockret fort.

Om du tar i för mycket kan det hastigt sjunkande blodsockret till och med vara farligt. Du kan få hjärtklappning, darrningar, huvudvärk eller till och med tappa medvetandet.

Träningspasset dagen efter partyt ger inte heller någon effekt, eftersom kroppen saknar byggstenar att reparera kroppen med. Också proteinsyntesen stannar av efter alkoholintag, och som bekant är det proteinet som bygger musklerna.

Annons

Dricker man ofta blir det ännu svårare att lägga på sig muskelmassa. För alkohol bryter också ned muskler.

När du dricker sprit minskar din testosteronproduktion, och testosteronet är ett muskelbyggande hormon.

Man ska dessutom komma ihåg att alkohol i sig är duktigt rikt på kalorier. Det är faktiskt den fjärde kalorikällan för oss, förutom fett, kolhydrater och protein. Men medan exempelvis kolhydrater och protein innehåller fyra kalorier per gram, så innehåller alkohol ungefär sju kalorier per gram. När du får i dig alkohol, så väljer kroppen dessutom att ta energin från den. Fettförbränningen stannar helt av.

Alkoholkalorierna är dessutom helt "tom" energi för kroppen, utan några nyttiga näringsämnen att ta upp.

Förutom detta så har en rejäl partykväll också gärna tendensen att medföra intag av en hel del skräpmat. Många hamnar på kebabstället eller gatuköket på väg hem från krogen, med fyllehungern gnagande i magen. Dagen efter brukar också suget efter mäktig, fet mat vara stort, delvis som en följd av att man är uttorkad och behöver salt.

Tilläggas ska kanske också att kvinnor påverkas mer av alkohol än män. Det beror på att den kvinnliga kroppens sammansättning har mer fett och mindre vatten. Det tillgängliga vattnet i kroppen späder ut alkoholen – det är också ett skäl till att vältränade människor med mycket muskler tål alkohol förhållandevis väl, även om de dricker sällan.

Som nämnts ovan tar det ungefär tre dagar innan kroppen helt rensat bort allt från din fylla. Hur lång tid det tar är helt och hållet beroende på hur mycket du har druckit. Levern kan bara bryta ned en viss mängd alkohol i timmen (man räknar med att en människa kan bryta ned cirka 2 cl starksprit i timmen), och denna nedbrytning är konstant. Man får alltså inte en snabbare nedbrytning om man är van att dricka – däremot ökar man sin alkoholtolerans och dricker förmodligen mera, vilket i sin tur gör att det tar längre tid för kroppen att bli av med alkoholen. Man kan heller inte basta eller svettas bort alkoholen snabbare.

Därefter är du helt och hållet återställd – men du har samtidigt förlorat tre hela dagar du kunde använt att träna på.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons