Tre hopp – sen var det över

Hon har alltid lyckats på idrottsarenorna. Men i längdfinalen slutade Carolina Klüft näst sist.
Sport • Publicerad 28 augusti 2004

– Jag är bara mänsklig, jag vill visa alla barn att jag är lika mycket värd som människa trots att jag underpresterade i längd, säger sjukampssegrarinnan.

OS-finalen i längdhopp tog slut snabbt för Carolina Klüft. Hon nådde 6,63 som längst under de tre första omgångarna och var inte bland de åtta bästa som fick göra tre hopp till. Svenskan slutade på elfte och näst sista plats i OS-finalen med serien 6,63–6,62–övertramp.

Klüft hade behövt göra 6,81 för att kvalificera sig för ytterligare tre hopp. Hon hade den längden i sitt tredje hopp, men övertrampet var ganska grovt.

– Jag hade gärna hoppat tre hopp till. Det sista hoppet kändes fantastiskt bra, det hade räckt för tre hopp till, konstaterade Klüft.

Men när den fjärde omgången började fick Carolina Klüft ta farväl av Olympiastadion i Aten. Flickan som alltid lyckats hade misslyckats – och alla ville veta hur det kändes:

– Jag har hört 500000 miljoner gånger att jag inte vet hur det känns att misslyckas, men det är orättvist att säga så. Hade jag varit med i VM i Edmonton 2001 skulle jag säkert haft en motgång – och jag har haft fantastiskt många motgångar i privatlivet, så jag vet hur det känns med motgångar.

– Jag ser inte det här som ett misslyckande. Jag har en guldmedalj och åker härifrån nöjd och belåten. Nu blev längdhoppstävlingen i helrysk historia. Tatjana Lebedeva vann på 7,07, två centimeter före landsmaninnorna Irina Simagina (silver) och Tatjana Kotova (brons).

– Det är jag inte överraskad över. Jag trodde det skulle krävas över sju meter för att ta medalj. Lebedeva har hela tiden varit min guldfavorit. Hon är schyst, trevlig och sympatisk.

Carolina Klüfts personliga rekord är 6,97, satt under en sjukamp i Tallinn i år.

– Det kändes som jag skulle kunna hoppa runt sju meter nu i finalen, men medalj hade jag absolut inte räknat med, jag hade inte räknat med någonting i längd.

– Jag gjorde mitt bästa och det räckte inte till. Dessutom är ni lite bortskämda, att vara i OS-final är faktiskt ganska så bra. Jag är bara 21 år så jag kan dubblera på OS fler gånger – och det är något som jag absolut vill göra i framtiden. (TT)

FRIIDROTT ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.