Tre Kronor spelade hem gruppsegern

ISHOCKEY I två perioder var Tre Kronor förlorare och skulle tvingas spela sin kvartsfinal i Karlstad eller Jönköping. I tredje kom ett nytt och fräscht Tre Kronor och vände matchen till seger 4–2, och vann därmed sin grupp.
Sport • Publicerad 6 maj 2002
mot Finland med 4–2. Henrik Zetterberg var en av spelarna bakom vändningen.
mot Finland med 4–2. Henrik Zetterberg var en av spelarna bakom vändningen.Foto: Tre Kronor vann
Jubel. Tre Kronor får spela kvar i Göteborg. I kvartsfinalen väntar Tyskland.
Jubel. Tre Kronor får spela kvar i Göteborg. I kvartsfinalen väntar Tyskland.Foto: 

Femtiofyra sekunder in på tredje perioden kvitterade Daniel Tjärnqvist till 2–2 snyggt framspelad av Henrik Zetterberg. Plötsligt var Tre Kronor med i matchen igen.

I mitten av perioden fick Thomas Rhodin drömträff på en avvaktande utvisning på en passning från Niklas Andersson. Sverige var i ledning för första gången i matchen och Finland var i underläge för första gången hittills i VM.

Ledningsmålet, 3–2, innebar att Tre Kronor var garanterade att få spela sin kvartsfinal i Scandinavium på tisdag.

–Jag hade ingen aning vilken betydelse målet hade. Jag var bara så glad att vi var i ledningen, sade Thomas Rhodin.

Drygt tre minuter senare gjorde Andreas Johansson 4–2 på ett pass från kanten av Per-Johan Axelsson. Andreas drog den finske målvakten Markkanen snyggt och satte pucken. –Vi kom tre mot en och den finske backen markerade Ulf Dahlén som egentligen skulle haft passet.

Men, jag kom så fort och kunde sno åt mig pucken i stället. Det överraskade nog målvakten, sade Johansson.

Det fjärde målet betyder att Sverige blir gruppsegrare och får möta Tyskland i kvartsfinalen.

–Jag hade ingen aning om vad målet betydde. Jag var fortfarande glad för trean.

I två perioder var Finland klart överlägsna och det var inte mycket som stämde i det svenska spelet. Finland hade betydligt lättare att komma in i anfallszon och skapa press mot målet.

Tre Kronor fastnade allt som oftast i mittzonen när spelarna många gånger passade en gång för mycket.

–Vi lyfte aldrig ner pucken i deras zon och fick därmed heller inget tryck mot dem, sade Andreas Johansson.

Till tredje perioden stuvade Hardy Nilsson om bland kedjorna och plötsligt stämde spelet.

–Vi krånglade inte till det som vi gjorde i de två första perioderna. Vi fick in pucken och lyckades hålla den kvar i anfallszon och då kom också chanserna, sade Thomas Rhodin. Thomas och Andreas är eniga om att det var Tommy Salo i det svenska målet som höll Tre Kronor kvar i matchen i de två första perioderna.

I den första perioden sköt Finland 18 skott mot mål, men Salo släppte bara en puck förbi sig. Även i den andra perioden ställdes han flera gånger ensam mot anfallande finländare, men svarade för flera kanonräddningar.

–Första perioden var jobbig, men det blev lugnare i andra.

Totalt fick Tommy Salo ta emot 38 skott och räddade alltså 36, och han var ordentligt svettig efteråt.

–Det är ändå roligare att spela sådana här matcher när man får mycket att göra än att stå och vänta på anfallen. Det tror jag alla målvakter tycker.

Tommy Salo, som utsågs till bäste svensk, vann målvaktsmatchen mot Jussi Markkanen som i vanliga fall är hans andremålvakt i Edmonton Oilers..q

Av Leif Brändström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.