Tre nya bulgarer i Nävlinge

Nävlinge har redan Daniel Yanev som spelande tränare. I går förstärktes klubben av tre juniorer från bulgariska OFK Sofia. De fick hoppa in direkt i det heta derbyt mot Vinslöv.
Sport • Publicerad 5 augusti 2004
Karin Truedsson (till höger i bilden) har följt Nävlinges matcher i 50 år. Gunnel Nilsson (närmast i bild) vann 500 kronor på resultatlotten.
Karin Truedsson (till höger i bilden) har följt Nävlinges matcher i 50 år. Gunnel Nilsson (närmast i bild) vann 500 kronor på resultatlotten.Foto: 
Filip Filipov är pappa till en av de tre bulgariska juniorspelarna. som förstärker Nävlinge IF säsongen ut. Filipov är själv ungdomsledare i OFK Sofia och genom åren har han utbildat kända Bulgariska spelare, såsom Hristo Stoichkov.
Filip Filipov är pappa till en av de tre bulgariska juniorspelarna. som förstärker Nävlinge IF säsongen ut. Filipov är själv ungdomsledare i OFK Sofia och genom åren har han utbildat kända Bulgariska spelare, såsom Hristo Stoichkov.Foto: 
Tre bulgariska fotbollsspelare kommer att förstärka Nävlinge IF säsongen ut. Bulgarerna kommer från OFK Sofia och har precis gått ut skolan.
Tre bulgariska fotbollsspelare kommer att förstärka Nävlinge IF säsongen ut. Bulgarerna kommer från OFK Sofia och har precis gått ut skolan.Foto: 

– Att kastas in mitt i ett sådant här möte, med all stämning runt omkring – ja, det var verkligen en ovan situation för dem, skrattar Daniel Yanev.

Nävlinge–Vinslöv är tveklöst ett av traktens hetaste derbymöten.

De som löste entré i går lär knappast ha ångrat sig.

4–4 – massor av dramatik och fest både vid sidan om och på planen.

Så brukar det se ut, men oftast med Nävlinge som vinnare.

– Jag har aldrig förlorat mot Vinslöv, varken med Nävlinge, eller något av de andra lagen jag har spelat i, berättar Daniel Yanev. De flesta i Nävlinge och Vinslöv kan varandra utan och innan. Nästan alla i Nävlinge IF har någon gång spelat i Vinslövs IF. Daniel Yanev, Ulf Ryberg, Pierre Hansson, Krister Nilsson och Johan Axelsson spelade där under några år när Vinslöv låg i division IV.

Tre killar som förmodligen inte ens kan stava till varken Nävlinge eller Vinslöv är Petar Elenkov, Isvetan Kostadinov och Filip Filipov.

Trion anlände till Nävlinge i lördags tillsammans med Filips pappa med samma namn, Filip Filikov, bulgarisk ungdomstränare som har utbildat Hristo Stoichkov.

19-åringarna spelar till vardags fotboll i OFK Sofia, i vad som kan jämföras med juniorallsvenskan. Killarna har precis gått ut skolan hemma i Sofia.

– Därför passade det perfekt för dem att komma hit och prova på hur det är att spela seniorfotboll, säger Daniel Yanev, som har sina rötter i Bulgarien och såg via en bekant till att de bulgariska fotbollsspelarna kunde komma till Nävlinge.

Nävlinge har jobbat hårt för att få bulgarerna spelklara. Först i går vid tvåtiden var de sista detaljerna lösta. Trion kommer att stanna säsongen ut och bor inledningsvis i klubbstugan. Spelarna har själva betalat resan medan Nävlinge IF står för uppehället. Två av bulgarerna spelade från start mot Vinslöv medan den tredje hoppade in i slutet.

Starkaste insatsen svarade anfallaren Filip Filipov för. En cykelspark och en snygg dribblingskonst inne i straffområdet fick vi se i början av matchen.

Flipov får dock ursäkta. Snyggaste prestationen svarade Daniel Yanev själv för. 4-3-målet var ett skott upp i nättaket från 20 meter.

Målfesten slutade vid 4-4.

– Måste ha varit underhållande för publiken i alla fall, säger Yenev.

– Oavgjort får vi vara nöjda med i dag, menar innebandystjärnan Kristian Torstensson, en av målskyttarna i Vinslöv som gjorde sin sista fotbollsmatch för säsongen.

– Från och med nu kommer jag att koncentrera mig helt på Röke och säsongen som kommer, säger han.

Jens Brogren

Matchfakta

Nävlinge IF–Vinslövs IF 4–4 (1-1)

Målen:0–1 (5) Kristian Torstensson, 1–1 (28) Krister Nilsson, 2-1 (57) Rickard Clausen, 3–1 (65) Daniel Svensson, 3-2 (73) Daniel Haraldsson, 3–3 (75) Christian Drottmar, 4-3 (84) Daniel Yanev, 4-4 (89) Peter Nilsson.

Domare:Jonas Åström, Kristianstad.

Publik:Drygt 200.

FOTBOLL NÄVLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.