Tuff start för Holst

30 grader varmt. En 90-kilosback på axlarna och 100 knäböj. Det blev en svettig start i Kristianstads IK för stjärnvärvningen Martin Holst.
Sport • Publicerad 30 juli 2008
Martin Holst tränade med KIK. BILD: WILLY ALM
Martin Holst tränade med KIK. BILD: WILLY ALMFoto: 

Han fanns inte med på försäsongsträningen under sommarens första del. Men lagom till höststarten har Martin Holst, 30, funnit sig tillrätta i sin nya hemstad.

- Vi flyttade hit för några veckor sedan. Det har varit skönt att få lite tid att lära sig att hitta lite och komma tillrätta, säger Holst, som nästa vecka också börjar jobba som marknadssäljare och målvaktstränare för sin nya klubb.

Närmast kommer Martin Holst från allsvenskan och Nyköping, men han har också meriter från elitserien. Holst har spelat i landets högsta serie med Västerås, Djurgården och Frölunda, och var med och tog SM-guld säsongen 00/01 med Djurgården.

Så hur är det - är treårskontraktet med KIK första steget mot en nedtrappning av karriären?

- Nej så ser jag det inte. Toppen av division I är i princip likvärdig med allsvenskan, och även om det kan tyckas att jag "bytt ner mig" så kommer den här utmaningen säkert att bli precis lika tuff som att spela i allsvenskan, säger Holst. Han har haft en räddningsprocent över 90 de tre senaste säsongerna, utan att lagen han spelat i varit en toppklubb i sin serie.

- Nåja, statistik är ju alltid statistik, det kan väl ge en fingervisning men inte mer. Ska man vara riktigt bra så ska man helst ligga på 91-92, säger Holst ödmjukt.

Men visst är förväntningarna stora, både från supportrar och från den nya klubben.

- Vi vet ju att det är en bra förstemålvakt, säger KIK-tränaren Nisse Nilsson.

- Men samtidigt går ett bra målvaktsspel hand i hand med ett bra försvarsspel, alla pusselbitar är viktiga.

Nå, Martin, vad är då din stora styrka mellan stolparna?

- Det skulle nog i så fall vara förmågan att läsa av spelet.

Svagheten?

- Man blir aldrig fullärd, allt går att förbättra. Jag har ingen supergrej, men det finns saker att jobba på. För att vara målvakt är Martin Holst tämligen målfarlig: I fjol noterade han sig i målprotokollet för Nyköping när han lassade in pucken i tom bur på Västerås, och även i Halmstads Hammers för några år sedan stod målvakten för något av lagets mål.

- Ähh, sånt handlar ju mycket om tur och tillfälligheter, ler Martin.

Vad är du då för typ av målvakt?

- Jag är väl en hopkok av det mesta, har utvecklat en målvaktsstil som mixats ihop genom åren. Om jag har tio skott emot mig så gör jag tio olika räddningar.

Så flinar han lite:

- Sen är jag väl hellre på benen än liggande... men det kanske har med åldern att göra, att det är jobbigare att ta sig upp numera, ha. Samtalet med KIK:s nye målvakt förs på trappen till Kristianstads Judoklubb. Medan vi pratar troppar spelare efter spelare in, det är dags för höstens första gemensamma träning. För Martins del är det första gången han träffar många av lagkompisarna.

- En del känner jag sedan tidigare, Erik Persson och Jens Svensson till exempel. Peter Andersson känner jag sedan vi var i juniorkronorna samtidigt. Och Daniel Granqvist spelade i danska ligan samtidigt som jag.

Han hävdar att han gjort mål på dig?

- Granqvist? Nänä, omöjligt! Det måste varit på någon uppvärmning när jag lämnat målet för att gå och dricka i så fall, ha.

Det är brottningsträning som står på schemat för dagen och i den kokheta salen får grabbarna slita hårt. Senare i veckan väntar Coopertest och styrketester. Och på måndag är det äntligen dags för det många längtar efter: ispremiären.

- Egentligen skulle man vara på is året om. Fast det går kanske inte heller, då hade man väl spytt på det till sist.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.