Annons

Tufft prov för Elofsson

SKIDOR Att VM-formen hållit i sig har Per Elofsson redan visat. Om den räcker för att vinna lördagens kraftprov i världscupen är frågan. Femmilen i Holmenkollen lovar att bli något av det tuffaste som skådats på distansen.
Sport • Publicerad 9 mars 2001
Per Elofsson laddar inför femmilen i Holmenkollen i världscupen.
Per Elofsson laddar inför femmilen i Holmenkollen i världscupen.Foto: Laddad.

–Jag hade väl kanske haft större fördel om det varit fristil. Det kommer att bli otroligt tufft, en jobbig dag, säger en pastapackad Per Elofsson inför lördagens dagsverke.

Den svenske VM-kungen har blivit så stor även i Norge att det arrangeras en speciell presskonferens för hans skull i det norska skidhögsätet, med Odd-Björn Hjelmeset som norskt alibi. Och det råder ingen tvekan om vem det är som regerar i skidriket just nu. Efter de dubbla VM-gulden fortsatte ju Elofsson med att vinna världscuptävlingen i ryska Kavgolovo i utklassningsstil.

Annons

Han är på god väg att ta sin första världscuptitel. På lördagen har han en gyllene chans att dra ifrån sina närmaste konkurrenter.

Världscuptvåan Thomas Alsgaard ställer inte ens upp. Formförsvagad föredrar han att genomlida femmilen framför teven. Och totaltrean Johann Mühlegg är inget favoritnamn i klassiskt. Så det blir en hop norrmän med Erling Jevne och Odd-Björn Hjelmeset i spetsen, estländaren Andrus Veerpalu och kanske gamla skiduvar som Michail Botwinov och Alexej Prokurorov, som står i främsta utmanarledet.

–Räkna inte bort Mathias Fredriksson heller. Både han och Per trivs när det är klisterföre, säger förbundskaptenen Magnar Dalen.

Grådiset och blötsnön bäddade in Holmenkollen på fredagen. På lördagen väntas ännu varmare väder och garanterat blötföre.

Det ihop med klassisk stil och en mycket tuff bana kommer att göra femmilen till en mjölksyredrivande mardröm.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons