Tung svensk start

På förhand var det bara guld som gällde. Men Susanne Ljungskog rullade in på 33:e plats i det olympiska linjeloppet.
Sport • Publicerad 16 augusti 2004
Susanne Ljungskog orkade inte hänga på när tempot höjdes i damernas linjelopp. Det svenska guldhoppet gled i stället i mål som 33:e tjej. BILD: BILDBYRÅN
Susanne Ljungskog orkade inte hänga på när tempot höjdes i damernas linjelopp. Det svenska guldhoppet gled i stället i mål som 33:e tjej. BILD: BILDBYRÅNFoto: 

– Jag har inget att skylla på. Jag orkade inte hänga med, sade den dubbla världsmästarinnan direkt efter målgång.

Värmefläktarna vid testcykeln i pannrummet hade vant henne vid värmen.

Vänstersvängen och skogsvägsrakan på 480 meter var det fingerade upploppet där guldspurten skulle sättas in.

Allt var förberett för ett svenskt cykelguld.

Nu blev det inte så.

– Förberedelserna var perfekta så jag kan inte skylla på det, sade Susanne direkt efter loppet.

Allt avgjordes på det åttonde och näst sista varvet. Kanadensiska Susan Palmer-Komer hade ett försprång på en dryg minut och jakten började på allvar. Susanne Ljungskog satt med bland de främsta.

Men ett drygt varv från mål på 13,2-kilometersslingan inne i centrala Aten kom rycket som fällde Ljungskog.

– Hon ser ju aldrig fräsch ut, men det såg ändå bra ut, sade sambon och tränaren Klas Johansson, som själv missade avgörandet då tv-apparaten då visade prisutdelning i kvinnlig tyngdlyftning.

– Men det såg bra ut på näst sista varvet och vi gjorde i alla fall inga taktiska misstag. Hon verkade ha ben för att gå med, men kunde inte. Stjärnor som tyskan Judith Arndt, holländskan Mirjam Melchers och ryskan Olga Sljusareva fanns med i gruppen som körde i kapp kanadensiskan Plamer-Komer – men inte svenskan Susanne Ljungskog.

– Det var inte jag som hade varit med och dragit, men jag orkade helt enkelt inte. Det var inte min dag, förklarade Ljungskog lugnt och sansat efter målgången.

Tävlingsmänniskan som hatar att förlora verkade redan några minuter efter målgången att ha förlikat sig med misslyckandet.

Hon hade i och för sig ett varv på sig att fundera. Svenskan var 18 sekunder efter och på tionde plats när slutvarvet började, men under slutslingan tappade den dubbla världsmästarinnan ytterligare en minut till täten. Ljungskog rullade till slut i mål på 33:e plats.

– Det här var inte vad vi tränat för, summerade sambon Klas Johansson.

Det var bara guld som gällde på förhand för Ljungskog, nu blev segrarinnan istället en riktig skräll. Australiskan Sara Carrigan – som förra säsongen körde för samma stall som Susanne Ljungskog – stack ifrån med milen kvar och bara tyskan Arndt kunde svara. På OS hemsida uppger Carrigan att hon har just Judith Arndt som sin idol.

Men nu slog hon sin idol på ren styrka och vann spurtstriden med sju sekunder.

Susanne Ljungskog får nu rikta in sig på onsdagens tempolopp:

– Det är inte hennes favoritgren direkt. Hon kommer att göra så bra som möjligt – och gör hon ett väldigt bra kan hon vara bland de tio bästa. (TT)

Lars Markusson och

Wiktor Nummelin

CYKEL ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.