Två års arbete bakom drömresan

HANDBOLL TOLLARP. För två år sedan – efter tredje raka segern i Östersjö Cup på Bornholm – föddes idén. På fredag åker Tollarps A-pojkar till Barcelona och jätteturneringen i Callala. – Min baktanke var att killarna kanske inte skulle lägga av så lätt om man hade ett långsiktigt mål, ler tränaren Roger Nilsson.
Sport • Publicerad 13 maj 2002

I två års tid har 16-åringarna i Tollarps IF slitit med att sälja lotter, dela ut reklamblad, sälja gödsel och plantera träd för att drömresan till Barcelona skulle bli verklighet.

– Det har kanske inte varit så roligt, men nu är det värt allt jobb. Detta är det största vi har varit med om, säger lagkaptenen och vänsternian Marcus Nilsson. Turneringen i Barcelona, öppen för pojkar och flickor A, juniorer och seniorer, lockar så mycket att Tollarps A-pojkar valt att trotsa vårvärmen och tränat inne i Sporthallen för att komma i form till cupäventyret i Spanien.

När serien tog slut för tre veckor sedan fortsatte Tollarp att träna två gånger i veckan.

– Det är rätt tråkigt att vara inne när det är så fint väder ute, men det är värt det. Det är ingen dålig belöning vi får, säger Marcus Nilsson. Tollarps A-pojkar är i princip samma kompisgäng som började spela handboll 1994.

– Bara två spelare har fallit ifrån och två nya har kom in, säger tränaren Roger Nilsson, som varit med sedan starten för åtta år sedan.

Omsättningen är osedvanligt låg med tanke på att spelarna är inne i den känsliga åldern när många slutar eller byter sport.

– Vi försöker göra mycket grejer ihop. Det är jätteviktigt med den sociala biten, det är lite enkel ”Bengan-modell” över det hel.

Inte minst Barcelona-resan har fungerat som ett långsiktigt mål och fått 16-åringarna att satsa vidare. Killarna trivs ihop och man har skördat en hel del framgångar under årens lopp.

Man har bland annat vunnit grästurneringen Östersjö Cup på Bornholm tre gånger.

Bladetsporten var med för två år sedan när samma gäng vann pojkar B i Åhus Beach Handboll Festival.

Nu byter Tollarpsgrabbarna ut gräset på Bornholm och sanden i Åhus mot den stora inomhusturneringen i Barcelona.

– Det ska bli kul att prova något större, säger Marcus Nilsson längtansfullt.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.