Annons

Två bronsmedaljer på U-tiomila

ORIENTERING Fin utdelning för de lokala lagen. Ungdomens tiomila i Skövde blev en stor framgång för både Pan-Kristianstad och Göingarna. Föreningarna åkte hem med bronsmedaljer i bagaget. – Jag tror aldrig klubben har tagit medalj tidigare, säger Pans tränare, Mats Persson.
Sport • Publicerad 7 augusti 2001

Tävlingen är 20 år gammal och deltagarna upp till 18.

I den mixade klassen var det Pan som svarade för medaljbärgandet.

Annons

Jacob Lööf sprang den första av de tio sträckorna och lämnade över till Erik Modig som 25:a. Modig gjorde en kanonsträcka och förde upp laget till första plats.

Därefter sprang Sara Svensson, Daniel Liljedahl och Simon Svensson de tre följande innan det var dags för den speciella sjättesträckan.

På den sjätte startar tre löpare samtidigt, och den som kommer först till nästa växling räknas. Pans tre löpare var Erik Thuresson, Kristina Kacmarcik och Sebastian Jogby. Erik Thuresson sprang bäst av de tre och lämnade över till Ola Nyberg som nia.

Därefter började klättringen och åttonde sträckans Mattias Johansson gick ut som sjua. Johansson lämnade över till Marcus Svensson som sexa.

Svensson tog ytterligare en placering och skickade ut sistemannen, Jonas Nyberg som femma. Jonas Nyberg gjorde ett kanonlopp. Han var näst bäst på sträckan och spurtslog Hakarpspojkarnas Fredrik Lindgren på upploppet när han slog sig fram till tredjeplatsen.

– Väldigt bra av Jonas med tanke på att alla lag sätter sina bästa löpare på sista sträckan.

Till skillnad från Pan har Göingarna varit framgångsrika på U-Tiomila tidigare. 1999 vann man den klassiska kaveln.

Göingarna sprang i damklassen som innehöll fem sträckor.

Skadade Erika Nilsson saknades i laget men Anna Persson, Emilia Nilsson, Lisa Svensson, Ulrika Johansson och Charlotta Nilsson kunde trots det ta sig upp på prispallen.

Laget blev trea och var bara åtta sekunder efter segrande Södertälje-Nykvarn och sex sekunder från silvret, som gick till Ulricehamn.

Annons

Anna Persson gav Göingarna en fin start när hon vann startsträckan, en sekund före OK Denseln. Emilia Nilsson tog över på bästa sätt och gav Lisa Svensson på tredje sträckan ett försprång på 24 sekunder. Ulrika Johansson på fjärde sträckan gick ut 16 sekunder efter ledande Ymer, men tog in på täten och var vid växling 10 sekunder efter Tullinge vid växling. Charlotta Nilsson sprang mycket bra och pressade de betydligt mer meriterade löparna.

VM-medaljören Anna Lampinnen i Södertälje-Nykvarn samt Ulricehamns Eva Öhlund blev båda för svåra för Charlotta Nilsson i spurten.

– Tjejerna gjorde en storartad insats och jag tycker prestationen är helt i klass med vår vinst 1999, säger Leif Svensson, coach i FK Göingarna.

En extra fjäder i hatten var att både Göingarna och Pan klubbarna var representerade i all star-team. Erik Modig blev uttagen på mixklassens andra sträcka, Jonas Nyberg på den sjunde och Anna Persson på damklassens förstasträcka.

Av Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons