Annons

Två gånger Magnus präglar topplagen

HANDBOLL Två gånger Magnus präglar de två lag som turats om att vinna elitserien i handboll de senaste nio åren. Tränaren Magnus Johansson i Redbergslid inför ett nytt försvarsspel för att segra ännu mera. Tränaren o-c-h spelaren samt landslagsmannen Magnus Andersson i Drott lanserar aggressivitet och glädje i spansk tappning.
Sport • Publicerad 18 september 2001
Tror på guld. RIK:s tränare Magnus Johansson blir aldrig mätt på segrar. Bilder:
Tror på guld. RIK:s tränare Magnus Johansson blir aldrig mätt på segrar. Bilder:Foto: 
Magnus Andersson, spelande tränare i Drott, tar sikte både mot SM-guld och landslaget.
Magnus Andersson, spelande tränare i Drott, tar sikte både mot SM-guld och landslaget.Foto: Laddar inför årets säsong.

Den som trodde att nye Drott-tränaren, 35-årige Magnus Andersson, var på väg att trappa ned sin aktiva karriär på planen, var fel ute.

Igen.

Annons

Och inte nog med att han ska spela i Drott.

Han är också öppen för landslagsuppdrag.

Igen.

–Det är otroligt svårt att sluta i landslaget. Det går liksom inte att stänga dörren, så visst pratar jag då och då med Bengt Johansson, säger Magnus Andersson.

Han är inte ensam om att bita sig kvar i den gamla blågula succégänget Landslaget. Minns hur det lät för fem år sedan efter avslutat OS i Atlanta?

–Jag kommer ihåg hur en fotograf släpade iväg med åtta spelare, som alla klart och tydligt deklarerade att de skulle sluta i landslaget. Han skulle ta en avskedsbild.

–Alla åtta fortsatte!

Likadant var det efter VM i Frankrike för ett halvår sedan.

Nu skulle det minsann slutas.

Men icke.

Annons

–Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag ska lägga av, säger Magnus Andersson.

Anledningen till att landslaget lockar ånyo är att det nu är handboll på fulltid för Magnus.

Det tidigare heltidsjobbet vid sidan om har han slutat. Nu är han istället tränare på heltid. Och spelare.

–Ja, men i matcherna är jag spelaren Magnus Andersson. Då sköter Sten Lindberg coachningen helt och hållet.

– Men jag är inställd på att det kan bli jobbigt i några situationer, säger Magnus Andersson om sin nya tudelade roll i Halmstadsklubben.

Hans handbollsfilosofi för Drott är ett kollektivt snabbt spel med parallell utveckling av det individuella hos varje spelare.

–Vi ska få upp aggressiviteten och glädjen, säger Magnus, som gärna sneglar åt spansk bollskicklighet och aggressivitet bakåt.

Drott och Redbergslid har tagit hem de senaste nio SM-gulden, fyra respektive fem. Göteborgarna är titelförsvarare och har för övrigt vunnit två på raken.

–Det får inte bli så att RIK och Drott blir för överlägsna. Det vore bättre för svensk handboll om andra lag också lyckades, säger Magnus Andersson. Den andre Magnus, tränaren Johansson i Redbergslid, är emellertid inte på minsta sätt segertrött.

–Aldrig, säger han.

Annons

–Vi ska försöka bevisa att de flesta tränare har rätt i sina förutsägelser.

Elva av tolv elitserietränare tippade RIK som segrare i år igen, inklusive både Magnus och Magnus.

Redbergslid kommer till start med två viktiga faktorer, som mycket väl kan leda till ännu en titel.

Martin Frändesjö är den ena, den oömme 30-åringen som hux-flux återvände från HSG Nordhorn i Tyskland som en oväntad skänk från ovan.

Den andra faktorn är RIK:s nya tuffa försvarsspel.

–Det har sett likadant ut i 20 år. Nu gör vi taktiska förändringar och jag lovar att det kommer att se annorlunda ut, garanterar Magnus Johansson. Han beskriver det med att försvarspositionerna flyttas fram märkbart och aggressiviteten i samma takt höjs.

–Vi tänker inte stå och vänta på motståndarna längre, säger Magnus Johansson och motiverar ändringarna med kallduschar i Champions League.

–Vi har spelat med 6–0-uppställning hemma och så åker vi ner till exempelvis Kroatien och det bara smäller.

Av Göran Sjögren, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons