Annons

Tyckarna överens: Fram med en ny förbundskapten

Allt är inte förbundskaptens fel, men epoken Janne Andersson är över och en nystart behövs. Kommentarerna efter Sveriges genomklappning mot Österrike, där hoppet om EM-slutspel försvann, går åt samma håll.
Fotboll • Publicerad onsdag 04:18
Förbundskapten Janne Andersson tänker fullfölja sitt kontrakt men Anderssonepoken är oåterkalleligen över enligt tidningarnas krönikörer.
Förbundskapten Janne Andersson tänker fullfölja sitt kontrakt men Anderssonepoken är oåterkalleligen över enligt tidningarnas krönikörer.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"En förbundskaptenepok är över", skriver Expressens krönikör Noa Bachner.

Bachner sammanfattar de icke så muntra senaste två åren:

Annons

"Sedan hösten 2021 har Janne Anderssons lag förlorat viktiga VM-kvalmatcher mot Georgien och Grekland, missat VM efter ett nederlag mot Polen, blivit överkörda i Serbien och förlorat håglöst hemma, manglats på Friends av Belgien, förlorat två gånger mot Norge, kryssat hemma mot Slovenien, åkt ur sin Nations League-grupp och nu förlorat klart mot Österrike två gånger. Det finns en rad omständigheter som nyanserar den berättelsen, men så ser en återvändsgränd ut."

Anders Lindblad, Svenska Dagbladet, anser att landslaget behöver en nystart även om han tror att Andersson får fortsätta kvalet ut.

Bygga nytt

"Janne Andersson fick nytt förtroende, trots att Sverige missade VM i Qatar, men nu behövs en ny förbundskapten för att bygga nytt med sikte på VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko." skriver Lindblad.

Simon Bank i Aftonbladet skriver att "det är över" och att problemet är större än att hitta en ny förbundskapten:

"Andersson är utskälld och utslagen, ifrågasatt och förnedrad till den punkt att det inte längre finns någon väg framåt. Svenska Fotbollförbundet saknar en generalsekreterare och, snart, en förbundskapten för herrlaget. De saknar hundra förlorade EM-miljoner, och har någon sett till deras nye ordförande förresten?" undrar Bank med en avslutande passning till förbundets nye bas Fredrik Reinfeldt.

Daniel Nannskog, kommentator på SVT, anser att Reinfeldt och förbundets ledning bör ta chansen och agera direkt:

– Har man en ersättare klar som ska ta över efter honom i EM-kvalet så tycker jag man kan agera nu direkt. Det är perfekt att den nya förbundskaptenen får några matcher för att spela in sig, där det väntar ett VM-kval, säger Nannskog till i SVT.

Ring Högmo

I Göteborgs-Posten föreslår Robert Laul en signal till BK Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

"Är norrmannen Per-Mathias Högmo en bättre förbundskapten än Janne Andersson? Det återstår att se, men för Janne är det slut. Det måste till ett byte efter det här kvalet, det inser alla. Det är enda sättet att börja blåsa liv i herrlandslagsfotbollen i det här landet igen." anser Laul och tillägger:

"Det finns säkert ännu bättre kandidater, jag är öppen för det, däremot finns inget bättre alternativ än att byta förbundskapten. Bättre sent än aldrig."

Nattsvart

Annons

Erik Niva, i Aftonbladet, ser en mörk tid framöver för landslaget. Han berömmer Janne Andersson för små mirakel de första åren, men sedan har det gått åt fel håll:

"När vi nu stänger ner hans tränarepok så gör vi det med en cirkel som gått hela vägen motsols, med ett landslag som inte vet vad det är bra på och som inte förstår hur det ska kompensera för sina brister" skriver Niva och fortsätter:

"Insatserna är inte bara dåliga, utan de är ovärdiga. Landslagsframtiden är inte bara blek, den känns nattsvart.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons