Ung Whitaker hoppade hem segern

Den legendariske hoppryttaren John Whitaker har snart vunnit hundra bilar, men blev utan i Stockholms GP-hoppning i Globen i går. Men vad gjorde det – sonen Robert vann sin första.
Sport • Publicerad 3 december 2007

Whitakers första seger i Stockholm international horse show kom i tredje försöket. Segern innebär också att 24-åringen kan se fram emot en sprillans ny bil.

– Jag får väl fråga pappa vad jag ska göra av den.

Pappa Whitaker är ingen mindre än en av världens mest kända ryttare – den legendariske John Whitaker som har ridit hem EM-, VM- och OS-medaljer och ett otal GP-segrar. Far och son samarbetar. Tidigare i år blev Whitaker den äldre tvåa i Göteborg på hästen Lacroix, hästen som Whitaker den yngre vann med i Stockholm.

– Men jag har honom inte som tränare. Pappa är självlärd och är inte så bra på att lära ut. Och jag behöver tränare som kan utveckla mig, för jag är inte ens i närheten av pappas klass än. Två av Sveriges största hoppstjärnor under tävlingarna i Globen, Peter Eriksson och Malin Baryard-Johnsson, blev etta och tvåa i lördagens hoppning. På söndagen gick det sämre. Peter Eriksson på Camiell Flamingo rev två gånger om och Malin Baryard-Johnsson gjorde en rivning med Espri. Helena Lundbäck var på väg mot en ny toppinsats, men en knapp rivning förstörde dagen.

Det blev ändå svenskt i finalen genom Erika Lickhammer och Niklas Jonsson.

Lickhammer, som utsågs till årets komet i svensk ridsport förra året, hoppade felfritt även i omhoppningen och blev tvåa, drygt tre sekunder efter Whitaker. Andraplatsen är hennes hittills största framgång med det 10-åriga stoet Magic Dream.

– I vanliga fall hade jag varit missnöjd över att ha varit så nära, men jag kom hit utan förväntningar på att prestera så det känns jättebra.

– Magic Dream är så stark. Hon har klarat omställningarna från 1,30 till 1,40 och nu till 1,50 utan några problem, säger Erika Lickhammer. Det känns spännande inför framtiden. Trots den snabba utvecklingen är ett OS-deltagande nästa sommar är inte aktuellt för 25-åringen, som bor i Holland och tränar under den holländske stjärnryttaren Piet Raijmakers.

– Jag har inga hästar som är så bra i nuläget, så jag siktar på mästerskap lite längre fram. (TT)

Mattias Danielsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.