Annons

Ungdomarna testar nya idrotter på C4-lägret

IDROTT Golf, fotboll, hockey, pingis... Egentligen har Degebergagrabben Tobias Nilsson schemat fullt. Men hittar han en idrott som verkar spännande på C4-lägret, så... – På vintern kan jag nog hitta någon lucka, säger Tobias.
Sport • Publicerad 12 juni 2001
Efter förmiddagens intensiva pass smakar det bra med lite pasta och köttfärssås, tyckte C4-deltagarna.
Efter förmiddagens intensiva pass smakar det bra med lite pasta och köttfärssås, tyckte C4-deltagarna.Foto: Matpaus.

Årets C4-läger har lockat lika många ungdomar som tidigare år. Sammanlagt 692 elever i årskurs tre till sju tillbringar sommarlovets två första veckor med att prova på 24 olika idrotter och verksamheter, allt från golf till bågskytte och kanotpaddling.

– Jag har verkligen sett fram emot det här lägret, säger Tobias Nilsson, som är med för första gången.

Annons

– Det ska bli roligt att få prova en massa sporter... plus att det är kul att lära känna nya kompisar. Bladet träffar Tobias precis när han ska testa bågskytte. Det är en sport han vet är rolig och spännande – han har provat att skjuta en gång tidigare.

– Men det är svårt, säger han medan instruktören från Kristianstads bågskytteklubb, Anette Friberg, hjälper honom att hitta rätt handgrepp på den stora bågen och vänder på kepsen så inte skärmen ska vara i vägen.

Hade Tobias själv fått skriva schemat för C4-lägret så hade pingis funnits med på listan. Det finns inte i år – men å andra sidan spelar Tobias pingis till vardags så han vet ju hur roligt det är.

Brottning, som Tobias grupp fick testa på förmiddagen, var däremot en helt ny erfarenhet.

– Det var överraskande roligt. Jag hade trott det skulle vara mycket svårare, men vi fick lära oss två-tre grepp och sen var det bara att köra på, säger Tobias. En bit från bågskytteverksamheten, i kanten av idrottsplatsen, håller cyklisterna till. Där får eleverna – många för första gången - testa hur det känns att sitta upp på en riktig tävlingscykel.

På B-planen, bakom läktarna, värmer en grupp som ska prova amerikansk fotboll upp.

– Det här är ett effektivt sätt för oss att komma ut och visa vår verksamhet, säger Martin svensson, ledare från C4 Lions.

– Med tanke på att det är mer än 600 elever som kommer hit under lägret så räcker det ju med att fem procent ska bli intresserade av amerikansk fotboll för att vi ska få ett helt nytt lag, tillägger han.

Tidigare är har C4-deltagarna bara fått spela flaggfotboll, det vill säga amerikansk fotboll där man inte får tacklas, utan istället drar en ”flagga” från motståndarens livrem. Detta räknas som en tackling.

I år blir det dock tacklingar, och ”riktig” fotboll. 17-18 skydd har tagits med som lägerdeltagarna får prova att tacklas i.

Annons

– Det ska bli jätteroligt, att tacklas är det skojigaste, säger Maria Hansson, som är med på C4-lägret för andra året. Maria och klasskompisen Håkan Mårtensson är med i samma grupp, och även om amerikansk fotboll inte hamnar allra överst på listan om vilka sporter som är roligast att testa, så kommer aktiviteten bra högt upp på skalan.

– Men roligast är skyttet, säger Maria.

nNågot du ska börja med?

– Nja, jag vet inte... I fjol kom jag hem från lägret med 15 lappar, helt övertygad om att jag skulle börja med alltihop... och sen blev det ingenting i slutänden. Jag rider också och det tar mycket tid, säger Maria.

Håkan Mårtensson har nästan lika fullt upp. Han spelar fotboll och handboll, och egentligen finns det inte så mycket utrymme till att börja träna en tredje idrott.

– Men vi får se. Får vi testa något riktigt roligt så... säger han.

Nyheterna för året är dels golf i Nosaby, dels verksamheten på Österängs fritidsgård. Resten av aktiviteterna har funnits med även tidigare år.

Årets C4-läger är det 14: e i ordningen sedan starten 1987. Och samarbetet mellan kommunen och idrottsföreningarna fortsätter att vara populärt. Av de nästan 700 deltagarna, fördelade på 18 grupper, så har ungefär hälften varit på lägret förut, tror Peter Isaksson på kommunens kultur och fritidsförvaltning, och den som håller i lägret.

– Jag är övertygad om att lägret fyller ett viktigt syfte. Många föräldrar har inte slutat jobba ännu, och då är det bra om ungarna kan ha något att göra, konstaterar Peter Isaksson.n

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons