United chanslöst

Champions League-finalen 2005 blev en klassiker. Favorit i repris i Aten den 23 maj? För nu drabbar de samman igen, bara två år senare: Liverpool och Milan.
Sport • Publicerad 3 maj 2007

Ett av den engelska fotbollens bittraste möten kommer inte att utlokaliseras till den grekiska huvudstaden.

Liverpool tog sig dit.

Manchester United var inte i närheten. Därtill var Milan för skickligt, för smart och för effektivt. I siffror: 3– 0 (2– 0). I klartext: snudd på överlägset.

2– 3-underläget från Old Trafford i den första semifinalen reparerades efter elva minuter och finalplatsen säkrades efter 30. Milans svit på elva matcher utan hemmaförlust mot engelskt motstånd förlängdes till tolv matcher.

De rödsvartrandiga öppnade i ett rasande tempo i ösregnet hemma på San Siro. Bollarna skar in i Uniteds straffområde från alla håll och redan efter tre minuter var Clarence Seedorf nära 1– 0, men hans holländske landsman Edwin van der Sar fick upp en arm reflexräddade till hörna.

Åtta minuter senare var han chanslös på Kakás drömmål.

Brasilianaren, framnickad av Seedorf, fick fritt skottfält sedan Uniteds mittback Nemanja Vidic halkat omkull, drog till på halvvolley och bollen tog en låg bana innan den smet in vid stolproten.

Kakás tionde mål på tolv matcher i årets Champions League – och det i särklass viktigaste.

Milan fick sitt 1– 0, drog sig tillbaka och lät Manchester få ett initiativ engelsmännen inte varit i närheten av under den inledande hemmaoffensiven.

Men det var en falsk inbjudan. Milan hade gillrat sin fälla. Efter en halvtimma slog den igen. En av Milans hypersnabba kontringar gav betalt. Vidic, tillbaka efter en månads skadeuppehåll, halkade när han skulle sätta in tacklingen, fick bollen på benet och på den båge den tog drog Seedorf till på volley. 2– 0-bollen borrade sig in vid ungefär samma nätmaskor som Kaká hittade. Filippo Inzaghi försökte även han nå det området strax före pausen. Han lyckades inte, men var inte långt ifrån.

United lyfte spelet, hade några farligheter, men Milan hängde upp skylten "Stängt" framför målvakten Dida.

Med tolv minuter kvar sprang Alberto Gilardino igenom och gjorde 3– 0. Finalen mellan Liverpool och Milan i Istanbul för två år sedan var en av de mest dramatiska i turneringens nu 51-åriga historia. Milan ledde med 3– 0 i halvtid varpå Steven Gerrard, Vladimir Smicer och Xabi Alonso ordnade förlängning i efter en historisk upphämtning och sedan vann straffläggningen.

Det blir även den fjärde finalen mellan ett engelskt och ett italienskt lag. I samtliga fall är det Liverpool som representerat England.

1984 vann Liverpool på straffar mot Roma. Året efter inträffade katastrofen på Heyselstadion i Bryssel då 39 människor klämdes ihjäl sedan huliganer från båda klubbarna drabbat samman.

Trots tragedin spelades finalen och Juventus vann med 1– 0. (TT)

Henrik Skiöld

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.