Annons

Usama Aziz tillbaka i svensktoppen

BROTTNING BK Ores tidigare brottare, Usama Aziz, numera Örgryte, är tillbaka i svensktoppen. I Ores elitsamling på lördagen, första rankingtävlingen i Grand Prix, vann Usama finalen mot Christer Wangfeldt, Viskafors.
Sport • Publicerad 1 oktober 2001
Tefik Agusi, Ores brottare som bröt benet i en fotbollsmatch. Han har blivit av med gipset, har kastat kryckorna och räknar med att vara tillbaka på brottarmattan efter jul.
Tefik Agusi, Ores brottare som bröt benet i en fotbollsmatch. Han har blivit av med gipset, har kastat kryckorna och räknar med att vara tillbaka på brottarmattan efter jul.Foto: 

Usama tog ledningen med 1-0 med en rullning och ökade till 2-0 när Wangfeldt sprang ut från mattan som bedömdes som mattflykt. Enligt reglerna räcker det inte med två poäng för att vinna, det blev krysstagskoppling efter sex minuter och Usama var här något osäker, kopplade inte, fick varning och dömdes ner i bänk och det stod 2-2. Men till publikens jubel orkade Usama resa sig och brottades ner sin motståndare och vann med 3-2.

–  Usama gick sina sista matcher för Ore i fyrstads i januari 2000 och blev klassegrare i 76 kg när Ore vann gruppen före Hököpinge i Vellinge, påpekar Orebasen Kjell Persson, som tyckte det var mycket bra klass på tävlingarna men att nordöstra Skåne nästan helt kom bort i prislistan.

Annons

Två fjärdeplatser var de enda bland Göinges klubbar. Glenn Pettersson, Trim och Fredrik Blom, Tyringe var de enda fyrorna.

–  Av 72 anmälda vägde hela 65 in, en mycket bra siffra, menar också Kjell. Usama Aziz var naturligtvis belåten efter sin finalseger.

–  Matcherna i Vinslöv var mina första sedan jag lämnade Ore. Jag bor nu i Göteborg där jag har café medan min bror har ansvaret för cafeét i Hässleholm. Jag tränade också boxning med Kristianstads BK men jag har slutat med all boxning och satsar nu på brottningen igen, säger Usama.

En annan tidigare Orebrottare i förskingringen, Lennie Persson, Kävlinge/Furulund vann 85 kg sedan han besegrat Klippans Jim Pettersson med 4-0 i finalen.

Om vi fortsätter med tidigare lokala brottare så kom Johan Jörliden, som lämnade Hästveda för Malmö Tigers, på tredje plats i 69 kg. Han besegrade Lars Rydberg, Sparta i match om tredje pris.

Malmö Tigers blev för övrigt bästa klubb med 17 poäng, klart före Eslövs AI och Klippans BK. Mikael Persson har gjort ett bra jobb i Malmöklubben.

Malmö Tigers fick 4 300 kronor med sig hem i prispengar. Göinge fick inte en krona. Nytt inslag i dessa landets äldsta inbjudningstävlingar var den danska truppen med landslagstränaren Benni Ljungbäck som tränare och coach.

Det var första gången det var utländskt i seniorernas tävling. Danskarna med sju man av åtta anmälda plockade till sig tre bronsplatser genom tvillingarna Nyblom samt Brian Jörgensen.

–  Jag har tränat danska landslagsbrottarna i två år, berättar Benni, nu 43 år, bosatt i Ängelholm och som började sin brottarbana i Tyringe och sedan tävlat för BK Velo, Klippan, Örgryte samt därefter tränat Ängelholm och Varberg.

OS-brons 1980 samt två silver och två brons på vardera EM och VM är Bennis främsta meriter.

Annons

–  Var tredje vecka åker jag över bron antingen till Köpenhamn eller Århus och har ett läger på tre-fyra dagar. Jag har det övergripande ansvaret för senior-, junior- och ungdomslandslagen, berättar Benni. Så länge jag tycker det är roligt fortsätter jag. Det är inga problem att pendla, det är motorväg hela tiden. BK Ore som under många år tillhört de bästa poängplockarna blev helt utan poäng.

Två brottare som syntes i hallen deltog inte av olika orsaker. Peter Stjernberg ville inte, medan Tefik Agusi gärna velat vara med.

Som bekant bröt Tefik benet i en fotbollsmatch i somras och fick beskedet att ha gips under tre månader.

–  Det är sju veckor sedan det hände men läkaren tyckte förra veckan att brottet läkts så pass bra att han kunde ta av allt gips och att jag fick gå själv med hjälp av skenor. Så jag slängde kryckorna i torsdags, sa en ganska belåten Tefik, som ny bygger upp sig för en comeback efter jul.

–  Jag tränar styrka varje dag, särskilt överkroppen. Benet tränar jag med gummiband och vidare har jag balansträning.

–  Min skola har nu ledigt fyra veckor för praktik men eftersom jag inte kan vara med där ökar jag träningsdosen hemma istället.

Före jul vill inte Tefik tävla, det är bättre att skynda långsamt, men nästa år får vi se tredubble skånske mästare på brottarmattan igen.n

Av Bertil Åkesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons