Annons

Vägen från zonläger till pojklandslaget är lång

FOTBOLL Alla unga fotbollspelare drömmer om att en dag dra på sig den svenska landslagströjan. Men vägen dit är lång. – Man ska komma ihåg att flera spelare som idag spelar i landslaget inte spelat i varken Skåne- eller pojklandslag, säger Stefan Ekstrand som är ansvarig för Kristianstadszonens pojkar.
Sport • Publicerad 12 juni 2001
Lyssnar och lär. Stefan Ekstrand delar med sig av sina kunskaper till talangerna från Kristianstadszonen.
Lyssnar och lär. Stefan Ekstrand delar med sig av sina kunskaper till talangerna från Kristianstadszonen.Foto: 

Första gången som en spelare blir aktuell för uttagning till det som senare ska mynna ut i ett ungdomslandslag är som 13 år. Gallringen är tuff redan då.

I Skåne är cirka 650 13-åringar anmälda till de nio lokala zonlägren. Från en dags träning och matcher plockar varje zon ut 16 spelare, totalt 144 spelare, som får åka till Landskronalägret som i år är den 18-22 juni för pojkar födda 1988. För att komma väl förberedd till lägret har ledarna i år infört två preparandkvällar. Då träffas gänget från Kristianstadszonen, tränar tillsammans en och en halv timme och får sedan, tillsammans med sina föräldrar, lyssna på information av Stefan Ekstrand.

Annons

– Det viktigaste är att killarna lär känna varandra. Vi provade kvällarna ifjol och det föll väl ut. Det är en social grej, alla killarna ska känna sig trygga och när de väl kommer till Landskrona ska de våga vara sig själva.

Stefan Ekstrand poängterar att vägen till landslaget handlar om uttagning i olika steg, men lika väl en utbildning av fotbollsspelaren.

– Spelaren får chansen att träna i en ny miljö och få nya tips och råd för att utveckla som fotbollsspelare, säger Ekstrand. Efter sommarens Landskronaläger för 13-åringar fortsätter vägen. I höst samlar man upp igen, det innebär två stycken höstzonläger med i Kristianstadszonen 60-70 spelare.

Sedan rullar det på. Nästa vår plockar Kristianstadszonen ut 16 spelare som fortsätter i ett nytt vårzonläger då Kristianstadszonen går samman med Ystadszonen. Av dessa 32 spelare tas 16 spelare ut till Landskronaläger för 14-åringar (totalt 75 spelare).

Efter veckan i Landskrona tas ett första Skånelag ut, det omfattar cirka 30 spelare. I årets Skånelag för 15-åringar finns två lokala förmågor, Jesper Westerberg och Viktor Dahl, båda till vardags i Bromölla. I Skånelaget för 16-åringar spelar Niklas Nordgren från Kristianstad.

– Det finns en stomme på tio-tolv spelare, sedan skiftar det med spelare.

Via ytterligare matcher och träningsläger fortsätter de skånska talangerna till elitpojklägret i Halmstad för 15-åringar. Det omtalade lägret där agenterna för proffsklubbarna flockas.

– Som 15-åring tas ett första pojklandslag ut. Och året efter, som 16-åring, avgörs Distriktscupen för landskapslag, det är sista gången spelarna kommer att spela i ett Skånelag. En ibland hård gallring kan tyckas och Stefan Ekstrand kan hålla med. Så nu gör Skåneboll en insats för att fånga upp fler talanger, och framför allt ge fler unga fotbollspelare chansen att utvecklas förutom i sin egna klubb.

Det startar i höst en LTU-projekt, lokal talangutveckling, för 13-åringar.

Det innebär att ledarna i Kristianstadszonen plockar ut 22 spelare plus tre målvakter för nio träningspass under hösten.n

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons