Annons

Vanneberga förlorar nio poäng

FOTBOLL KRISTIANSTAD Den täta toppstriden i division VI kan vara avgjord – på ett något oväntat sätt. Vanneberga blir av med nio poäng efter att ha spelat med avstängda spelare.
Sport • Publicerad 12 september 2003
I onsdags möttes topplagen Vanneberga och Skepparslöv i sexan – en match som Vannebergaspelarna hade svårt att ladda upp ordentligt till. Dagen innan hade klubben fått veta att den blir av med nio poäng.
I onsdags möttes topplagen Vanneberga och Skepparslöv i sexan – en match som Vannebergaspelarna hade svårt att ladda upp ordentligt till. Dagen innan hade klubben fått veta att den blir av med nio poäng.Foto: 

Just nu ligger Vanneberga på tredje plats i tabellen för division VI nordöstra B. Laget har lika många poäng som Skepparslöv och Gärds Köpinge – och allt var bäddat för en dramatisk slutstrid i seriens sista fyra omgångar.

Men på onsdag kan tabellen se helt annorlunda ut.

Annons

Med nio poäng mindre för Vanneberga är laget borta från slutstriden om serieseger. Samtidigt får Gärds Köpinge, Önneköp och Åsum tre poäng mer – vilket gör att Gärds Köpinge drar ifrån i toppen.

Med andra ord kan Vannebergas misstag avgöra serien.

– Det är sant – men inte säkert. Skepparslöv har definitivt chansen att vinna serien. Det enda som är säkert är att vi är borta från seriesegern, konstaterar Hans-Inge Hansson, ordförande i Vanneberga.

Beslutet om att frånta Vanneberga poäng fattas alltså av Skånes fotbollförbund först på onsdag – men ingen i Vanneberga hyser något hopp om att få behålla poängen och tredjeplatsen i serien.

– Vi s-k-a fråntas poäng. Vi har gjort fel. Däremot tror jag vi slipper böter eftersom det är uppenbart att vi inte gjort det här med flit, säger Hans-Inge Hansson. Det som hänt är att Vannebergas ledare helt enkelt missuppfattat regeln för varningar.

Efter de första tre varningarna är en spelare avstängd i en match, därefter kommer nästa avstängning efter ytterligare två varningar. Vanneberga trodde dock att nästa avstängning kom efter ytterligare tre varningar.

– Så i tre matcher har vi spelat med spelare som egentligen skulle varit avstängda. Men även för Skåneboll torde det vara uppenbart att vi inte gjort det här med flit – i en av matcherna fick en av våra avstängda spelare ytterligare en varning, och då fick inte han spela matchen efter eftersom vi trodde att det var då han skulle vara avstängd, förklarar Hans-Inge Hansson.

Alla tre berörda matcherna, mot Gärds Köpinge, Önneköp och mot Åsum, slutade med klar Vannebergaseger.

– Det var stora siffror i alla tre matcherna – så sannolikt har effekten av att vi haft en avstängd spelare på planen inte varit av betydelse. Vi skulle nog tagit poängen ändå, påpekar Hansson.

Vannebergas misstag upptäcktes av Skåneboll, som får in matchrapporterna. Vanneberga informerades via ett fax i tisdags. En sann kalldusch för föreningen, som de senaste veckorna haft siktet inställt på serieseger eller åtminstone en kvalplats.

Annons

– Det märktes ju i matchen mot Skepparslöv i onsdags om inte annat. Vi har inte orkat ladda om just nu, luften har lite gått ur oss, säger Hans-Inge.

– Det man kan känna lite besvikelse över är att vi inte informerades av Skåneboll redan efter den första matchen när missförståndet upptäcktes. Då hade det varit tre poäng och inte nio det varit frågan om.

Var målet inför årets säsong att gå upp en division?

– Nej, det har det inte varit. Målet har varit att killarna ska gå ut och ha roligt i varje match, och sedan får vi se hur långt det räcker. Och det har varit kul – fram till i tisdags...

Vad får det här misstaget för konsekvenser?

– Ingen förutom att vi får en sämre slutplacering. I föreningen tror jag inget ändras, vi har haft ett fantastiskt år med mycket folk på träningarna och full fart i föreningen, säger Hansson, och fortsätter:

– Ingen ska hängas för det här misstaget, och ingen kommer att försvinna från sin position på grund av detta. Jonas Kindstedt, som tränat laget i år, har redan tidigare meddelat att han inte kommer att fortsätta i klubben nästa år och det har inget att göra med detta som inträffat. Det finns fortfarande en teoretisk chans för Vanneberga att nå kval mot division V, men det är ingenting som spelarna just nu tänker på.

– Ärligt talat känns det som att luften gått ur oss, säger Magnus Rosengren, en av spelarna i truppen.

Kan man misstänka att Vanneberga aldrig kommer att göra om samma misstag med varningarna?

– Aldrig någonsin. Det tror jag inte någon annan förening i trakten gör heller som läser det här i tidningen, konstaterar Hans-Inge Hansson torrt.

Av Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons