GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varenne vann Prix d´Amerique – elitloppet nästa

TRAV PARIS. I Italien går han under namnet ”Il Capitano”. Nu är Varenne kungen av Frankrike. På söndagen plockade Varenne hem världens tuffaste travlopp – Prix d´Amerique på Vincennes.
Sport • Publicerad 28 januari 2001
Giampaulo Minnucci förde Varenne till seger i Prix d´Amerique. Vem ska stoppa paret i Elitloppet? Bild: SCANPIX
Giampaulo Minnucci förde Varenne till seger i Prix d´Amerique. Vem ska stoppa paret i Elitloppet? Bild: SCANPIX
Foto: En vinnare.

Innan loppet handlade det mesta om Varenne och fjolårsvinnaren Gènèral du Pommeau. Det handlade också om hur orutinerade kusken Giampaulo Minnucci skulle klara den röriga starten.

Men de italienska nerverna var under kontroll. Minnucci prickade både den ogiltiga och sedan den giltiga perfekt. Varenne övertog ledningen från svenska hoppet Igor Brick efter 200 meter, sedan svarade han enkelt på de franska attackerna från Fan Idole och Gènèral du Pommeau på upploppet. Segertiden blev 1.13,7/2700 meter och förstapriset var cirka 3,3 miljoner kronor.

–Ja, vad man ska säga. Det var faktiskt hur lugnt som helst sedan han fått ledningen, sade lycklige tränaren Jori Turja bärande på den tunga prisstatyetten. Men 41-årige Turja var en aning röd om kinderna under den svarta hatten. Spänningen hade förstås satt sin färg, men segerpussarna från alla överlyckliga italienare gjorde också sitt till.

Det var nämligen 54 år sedan en italienskfödd häst vann Prix d´Amerique.

–Det känns otroligt skönt just nu. Man känner lättnad och glädje och man vet att man gjort ett bra jobb.

Gènèral du Pommeau var hela tiden i täten liksom tredjehandsfavoriten Fan Idole. Där fanns också Ipson de Mormal, tränad av svenske Ulf Nordin.

Femåringen gjorde sin första start i världseliten och var väldigt bra som fyra efter ett lopp utvändigt om ledaren. Starkt.

–Ipson överraskade mig. Jag trodde aldrig att han skulle vara så här bra. Han är min bästa häst någonsin och jag kände nu att han kan vinna Prix d´Amerique i framtiden, sade en mycket nöjd Ulf Nordin. Enda svenska hästen i loppet, Igor Brick, med Örjan Kihlström i sulkyn, tog en meriterande femteplats.

Kihlström körde ett hundraprocentigt lopp med Igor Brick. Taktiken var att starta snabbt och sedan smyga med invändigt.

–Allt stämde perfekt när jag fick rygg på Varenne. Igor hängde med bra, han blev lite trött sista biten men jag kan inte begära mer, sade Kihlström, Sveriges segerrikaste kusk som körde sitt första Prix d´Amerique.

Han klarade den röriga starten glimrande och lyckades hitta plats för Igor Brick – men den manövern kostade Kihlström fyra dagars avstängning.

Trots avstängningen är Kihlström nu inte bara Sveriges bästa kusk. Han har också visat att han även räcker långt internationellt.

Tränaren Stefan Melander fick också ytterligare bevis på stort kunnande. För franske tränaren Jan Kruithof blev det ett tråkigt farväl tillsammans med svenskfödde Remington Crown. Hästen gjorde sin sista start i Prix d´Amerique och det slutade med galopp på upploppet.

–Jag är oerhört besviken, men samtidigt inte överraskad när det gäller Prix d´Amerique och Remington Crown. Han har alltid otur i den jävla franska starten, sade en ilsken Kruithof.

Remington klarade den första starten fint. I den andra blev det kort galopp och tappad position.

–Det blir ingen fler start för Remington, vi står över Prix de France. Synd att han inte fick ett bättre slut på tävlingskarriären, suckade Kruithof.

För Prix d´Amerique-vinnaren Varenne blir det troligen start igen om två veckor.

–Nu har vi lyckats med årets första mål

– att vinna Prix d´Amerique. Vårt andra stora mål är Elitloppet, avslutade Turja och tog emot ännu ett par segerpussar.

Av Stig Lindmark, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.