Världsårsbästa av Maurice Greene

FRIIDROTT Stefan Holm var iskall och sparade ett hopp för att vinna Golden League-galan i Rom på fredagskvällen. Holm klarade 2,33, men det räckte ändå inte för att ta hem den prestigefyllda friidrottstävlingen på Olympiastadion.
Sport • Publicerad 13 juli 2002
Sprinterkungen Maurice Greene vann 100 m på världens bästa tid i år – 9,89. Landsmannen Tim Montgomery tvåa på goda 9,94. Bild:
Sprinterkungen Maurice Greene vann 100 m på världens bästa tid i år – 9,89. Landsmannen Tim Montgomery tvåa på goda 9,94. Bild:Foto: 

Kanadensaren Mark Boswell klarade 2,35 i sitt sista försök och den höjden orkade inte Stefan Holm med. I den dramatiska höjdhoppstävlingen klarade Boswell 2,31 i sitt sista försök, det satte press på Holm, som hade klarat 2,20, 2,25 och 2,28 i första försöket. Han hade sedan två rivningar på 2,31 och när Boswell klarade valde alltså Holm att spara sig till 2,33. Och med ett mycket bra genomfört hopp grejade han höjden, som bara är en centimeter från hans personliga rekord. Båda hopparna fortsatte på 2,35, men då hade Holm gjort sitt bästa. Kanadensaren hade däremot två bra försök, innan han tog 2,35 i sista. Staffan Strand kom på delad tredje plats efter att ha tagit 2,28 i sitt tredje försök. Amerikanen Maurice Greene visade än en gång att han är världens sprinterkung. Greene vann 100 m på världens bästa tid i år – 9,89. Landsmannen Tim Montgomery tvåa på goda 9,94. – Jag har hela tiden sagt att jag kommer att bli bättre och bättre. Nu fick jag en bra start och då kan jag springa så här snabbt, sa Greene. På damsidan är det Marion Jones som regerar, särskilt som världsmästarinnan Zjanna Pintusevitj, Ukraina, vägrar ställa upp i Golden League. Amerikanskan gjorde 100 metersloppet extra spännande genom att orsaka en omstart, men när loppet kom igång var Jones som vanligt snabbast i slutet och vann på årsbästa 10,89. Rumänskan Gabriela Szabo vann de två första 5000 metersloppen i Golden League, men chansen att dela på 50 kilo guld försvann varvet från mål på Olympiastadion. Då ryckte Berhane Adere, Etiopien, och Szabo orkade inte haka på. Bakom hade rutinerade kenyanskan Edit Masai sparat sina krafter och via en stark avslutning sista 200 metrarna vann hon före Adere och Szabo. Masai sprang halvmilen på 14.53,77 och van nästan två sekunder före Szabo. Trestegshopparen Christian Ohlsson valde att stå över Rom för att i stället ladda upp för DN-galan i Stockholm på tisdag. Därmed slapp britten Jonathan Edwards sin värste konkurrent. I stället blev amerikanen Walter Davis för svår efter ett hopp på 17,33. Det räckte överraskande till seger och Edwards är borta från guldjakten.q

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.