"Värsta dagen i min karriär"

Fotboll/Vilan Artikeln publicerades

Kristianstads kommuns driftledare Johnny Perkmar, 51, var bedrövad efter den inställda matchen.

– Man hittar ingen mer ledsen person på Kristianstads kommun än jag just nu, säger han till Kristianstadsbladet.

Perkmar fick beskedet att något inte stod rätt till när matchdelegaten Janne Lundgren började ifrågasätta planens skick under tidig kväll.

Driftledaren ringde då in manskap och skickade dit en traktor för att komma tillrätta med problemet, bland annat med sand.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag brukar ju få höra när något är fel och det har varit helt tyst (KDFF har tränat på planen hela veckan), så det här måste ha skett väldigt fort. Sedan kändes det som att man tog beslutet rätt fort att ställa in matchen, säger Perkmar.

  En kvart före avspark fick media beskedet att det inte skulle bli någon match.

  Till TT berättade domaren Annika Andric om den misslyckade dräneringen som låg bakom beslutet:

  – Från den bortre långsidan in mot ungefär mitten av planen från ena straffområdet till det andra har man grävt upp sju-åtta fåror, 10-15 cm breda, och lagt ner dräneringsrör. Men de är inte ifyllda ordentligt, bara jord och sand. Fårorna blev djupare och djupare när vi sprang på det och det blev en kant mot gräsplanen, det blev ju direkt farligt.

  Annika Andric gör sitt femte år som elitdomare men säger att hon aldrig upplevt något liknande.

  – Första gången som något sådant här dyker upp för mig, första gången jag hör talas om det också, säger hon.

  Den inställda matchen blev en stor nyhet i hela Sverige. Framför allt berördes Perkmar av Janne Lundgrens ord "det är inte så noga med damfotbollen tydligen".

  – Pinsamt och jäkligt olustigt, det är så långt från sanningen man kan komma, säger Perkmar, som sitter med i en grupp som diskuterar just anläggningsfrågor för damallsvenskan.

  – Och vi gjorde ju den här dräneringen för att planen skulle hålla ännu högre klass, vissa delar brukar ju bli väldigt vattensjuka under hösten och det ville vi nu slippa. 99 gånger av 100 så håller planen toppklass, så ingen är mer bedrövad än jag just nu.

  Kristianstads kommun har anlitat en entreprenör för dräneringen. När själva dräneringen ska ha skett är oklart. Flera som Kristianstadsbladet pratade med nämnde att det var efter hemmamatchen mot Vittsjö den 25 juli, medan Perkmar var i det närmaste säker på att det var före den 25 juli.

  – Något har gått snett med dräneringen. Det är förstås jättetråkigt och vi kommer att utreda vad som har hänt. Jag ska ta kontakt med företaget under onsdagen, ett företag som vi anlitar ofta och annars är oerhört nöjda med. Sedan ska man komma ihåg att det är en väldigt svårbemästrad plan, med lera under och som rör sig lite.

  Perkmar summerar:

  – Det här känns fruktansvärt. Det är den värsta dagen i min yrkeskarriär, säger 51-åringen.