Annons

Vasaloppsåkarna ska dopningstestas

SKIDOR Harri Kirvesniemi och Mika Myllylä kunde ha stått på startlinjen vid söndagens Vasalopp. Emellan kom en dopningsskandal. Istället kommer nu Riksidrottsförbundets antidopningsgrupp för att dopningstesta ett antal skidåkare.
Sport • Publicerad 3 mars 2001

Det kunde ha blivit ett oerhört starkt finländskt startfält.

Veteranen Harri Kirvesniemi var anmäld till Vasaloppet, landslagskollegan Mika Myllylä funderade också på att åka.

Annons

–Mika hade sagt sig vara väldigt intresserad av att köra i år. Men i början av skid-VM i Lahtis började han ändra sig. Kanske var det så att han redan då kände på sig hur det skulle gå, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.

Det slutade med att både Kirvesniemi och Myllylä erkände sig vara dopade – precis som ytterligare fyra finländska skidåkare.

Och några nummerlappar för de båda finländarna behöver nu inte Vasaloppsarrangörerna trycka upp. –Hela historien har varit chockerande och att Kirvesniemi var inblandad... Honom har man ju alltid sett som en hyvens kille, Finlands svar på Torgny Mogren.

Dopningsskandalen i Lahtis bidrog till att även åkare i Vasaloppet kommer att dopningstestas.

–Vi har haft tester sedan 1998 och hade väl planerat ha tester även i år. Men efter Lahtis så skyndades beslutet fram, säger Rolf Hammar.

På söndag morgon kommer representanter från Riksidrottsförbundets (RF) antidopningsgrupp upp till Mora. Arrangörerna har ställt i ordning en lokal för genomförandet av testerna. Vilka eller hur många skidåkare som kommer att testas är hemligstämplat.

–Det kommer att fungera på samma sätt som i Lahtis. Hur många som testas är även en ekonomisk fråga, säger Jan Engström, kontrollansvarig vid RF till TT.

Rolf Hammar vill inte avslöja hur mycket dopningstesterna kommer att kosta.

–Det är inte så mycket som 50 000 kronor men det är en hel del.

Större delen av alla vasaloppsåkare är inte närheten av blodplasmaexpander av typen Hemohes som de finländska skidåkarna tagit.

Annons

Men det finns ju även ett toppskikt med elitutövare med i tävlingen, säger Jan Engström.

–Man får aldrig säga aldrig, säger Rolf Hammar.

–Vem skulle kunna trott något sånt här om Finland inför skid-VM? Jag önskar att vi kunde göra ännu mer omfattande tester eftersom det faktiskt är en internationell tävling. Men det känns bra att RF kommer hit och genomför tester. Vi som arrangörer ett ansvar för att det ska vara fair play i tävlingen.

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons