Växjö tog SM-guld: "Så jävla underbart"

Slutspelets kung Pontus Holmberg slog till två gånger.
Kedjekompisarna Fredrik Karlström och Marcus Sylvegård gjorde också var sitt mål.
Då kunde inget stoppa Växjö från SM-guldjubel i det som kan ha varit trions sista natt med gänget. Rögle besegrades i den femte SM-finalen med 6–2.
– Det är så jävla underbart, man tror inte att det är sant, jublar Holmberg till C More.
Ishockey • Publicerad 10 maj 2021
Guldjubel. Fredrik Karlström, tvåa från höger, klappas om efter sitt matchvinnande 2–1-mål i den femte finalen mot Rögle.Foto: Mikael Fritzon/TT

De tre kedjepolarna, som egentligen utgör tredjekedjan i Växjö, har klivit fram som slutspelets ledande trio.

I den femte finalen stod de för osannolika fyra mål tillsammans – och totalt 16 fullträffar i slutspelet.

– Det är så roligt att alla får vara med och göra mål. Det har varit så jävla roligt, det är helt sjukt, säger Holmberg i guldyran till C More.

Holmberg, draftad av Toronto, Karlström, utlånad från Dallas, och Sylvegård, som ryktas tillbaka hem till moderklubben Malmö, kan ha gjort sista matchen för Växjö.

En sådan avslutning.

Växjö fixade guldet med en stark tredje period där det rann i väg – två av de tre avslutande målen kom i tom kasse.

De åtta läktaråskådarna, från Växjöklacken, och hemmasupportrarna i logerna var festsugna och hoppades få fira klubbens tredje SM-guld sedan 2016.

För Rögle var det vinna eller försvinna. Ge upp gulddrömmen eller ta finalserien vidare till Ängelholm på torsdag.

Tränaren Cam Abbott överraskade med att byta målvakt. Ettan Christoffer Rifalk plockades ut och in kom i stället rutinerade Johan Gustafsson, två SM-guld med Frölunda, som dock inte hade spelat en match på två månader.

Efter en tajt och tillknäppt start tog Rögle över mer och mer och tog ledningen.

Olli Palola satte ledningsmålet i tomt mål sedan Eric Gelinas avancerat mot mål från sin backposition och slagit en perfekt passning.

– En bra start. Det är allt eller inget för oss så det är bara att ge allt, sade Gelinas till C More.

Växjö tog över i andra perioden. Det blev en tuff och hård period med mycket fysik och smällar.

Röglebacken Erlend Lesund satte in ett par tuffa tacklingar och blev lite överraskande utvisad för den andra som bedömdes som en tackling mot huvudet på hemmalagets Ludvig Nilsson.

Den klarade Skånelaget av, men när Mattias Sjögren åkte ut för en hög klubba fick Johan Gustafsson kapitulera.

Slutspelets mest värdefulle spelare, Växjöcentern Pontus Holmberg, gjorde sitt sjätte mål, varav det fjärde i finalserien. Ett vackert nummer där han drog pucken från backhand till forehand och sköt under armen på Gustafsson.

– Det var inget typiskt powerplaymål. Det är en bra passning från (Fredrik) Karlström och jag försöker få bättre vinkel, säger han till C More.

I början av tredje perioden slog Växjös tredjekedja, som under slutspelet blivit lagets ledande kedja, till igen.

Fredrik Karlström fick passningen från Marcus Sylvegård i full fart, åkte mellan två Röglebackar och sköt i krysset bakom Gustafsson.

Det var Karlströms femte mål i slutspelet och tillsammans med Pontus Holmberg och Sylvegård har trion gjort 14 mål och 29 poäng på 14 matcher.

När Jack Drury sköt 3–1 i numerärt överläge, efter 12.14, sedan Gustafsson släppt en retur rakt ut, var den småländska guldglansen total.