Verkligheten hann i kapp KIK till slut

Det var inte frågan om – utan när. Kristianstads IK är inte försatt i konkurs, men en rekonstruktion är allvarligt nog. Vi som jobbar på Bladetsporten har levt med Kristianstad IK:s likviditetsproblem under en längre tid.
Sport • Publicerad 27 februari 2013

Problem som blev akuta när de sportsliga resultaten inte nådde de framgångar som börsen så väl behövde. Med allt detta i ryggsäcken så kunde det bara gå på ett sätt. Och KIK har sig själva att skylla. Bara sig själva.

KIK är i dag en Klubb I Kris och jag utgår från att det är slutsnackat om allsvenskan för lång tid framöver. KIK har varit ett pålitligt topplag i division I under de tre senaste säsongerna – men missade play-off matcher har gjort att publikfesterna uteblivit. Och utan inkomster från februari till september så kan vilken människa som helst räkna ut att det blir tufft ekonomiskt, samtidigt som jätten IFK Kristianstad tar stora delar av sponsorkakan i Kristianstad.

Nu handlar det om att överleva. Att skippa nödlösningar och brandkårsutryckningar och istället bygga nytt – från grunden.

Det är inte första gången KIK är illa ute. Hösten 1999 var klubben nära konkurs. Anledningen den gången var att klubben inte betalt skatt eller sociala avgifter under åren 1994-96 och KIK upptaxerades därför med 750 000 kronor. Även då, för 14 år sedan, snackades det om allsvenskan när man i själva verket riskerade att få börja om i division III.

KIK överlevde konkurshotet och reste sig som förening, men riktigt bra har det aldrig blivit. Anledningen till det stavas en bristfällig organisation. Det är för få personer som jobbar i och för KIK och det vill Johan Swensson förändra vilket naturligtvis är positivt.

Det handlar också om att upprätta klubbens anseende gentemot sponsorerna. Det gör man inte genom att sätta svenskt rekord gällande anmärkningar i Justitia.

Sen måste föreningen förbättra ungdomsverksamheten. 1992 plockade Göran Malmström upp KIK i division II med i stort sett egna produkter. Spelare som han tränat sen de var knattar. Den möjligheten finns inte i dag. Johan Swensson talar varmt om ungdomsverksamheten, men våra källor säger något helt annat. Flera av ungdomslagen har brist på spelare och under de senaste fem åren är det inte många egna talanger som tagit klivet upp i A-laget.

Grannen Tyringe SoS skriker inte ut sin glädje men i smyg gnuggar de förstås händerna. De vet att det här är deras chans att ta tillbaka makten.Klubben är i kvalserien till division I för fjärde året i rad. En klubb som fick betala dyrt för satsningen mot elitserien i mitten och slutet av 80-talet. En satsning som klubben fått lida för fram till nu. Nu blåser det däremot andra vindar. Tyringe SoSS vann division II, gjorde ett lyckat play off och är nu i kvalserien till division I och lockar över 1 100 åskådare till Tyrshov. Det imponerar – hockeyintresset finns där. I Kristianstad är det för tillfället minst sagt ljumt. Men det går att vända om hockeyvännerna hjälps åt och drar åt samma håll. För självklart behövs det en hockeyklubb i Kristianstad, inte minst för alla barn och ungdomar som vill spela.

Mikael Hallqvist
Patric Nilsson, patric.nilsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.