”Vi ska i alla fall vinna publikligan”

FOTBOLL Mjällby krigar i bottenträsket av superettan. Men utanför planen tillhör man de allra bästa. Halvvägs in i serien så ligger man på andra plats i publikligan. Och oavsett hur det går kan Mjällby räkna med fortsatt stöd från läktaren. – Det är klart att vi är lite besvikna, men man kan ju inte svika sitt lag för det, säger Niklas Joelsson, ordförande i supporterklubben Sillastrybarna.
Sport • Publicerad 19 juli 2002
och Niklas Joelsson stöder sitt lag även i motgång och en sak lovar supporterklubbens ordförande: ”Om vi inte kan vinna serien så ska vi i alla fall vinna publikligan”, säger han.
och Niklas Joelsson stöder sitt lag även i motgång och en sak lovar supporterklubbens ordförande: ”Om vi inte kan vinna serien så ska vi i alla fall vinna publikligan”, säger han.Foto: Sillastrybarna

Efter att ha varit snubblande nära allsvenskan tre år i rad så var 2002 året då Mjällby AIF äntligen skulle ta det efterlängtade steget upp i den översta eliten. Så resonerade alla, inklusive supportrarna.

– Det är klart att vi både trodde och hoppades på att Mjällby skulle vara med i toppen. Vi gjorde stora investeringar med tutor och flaggor, men de har inte kommit till någon större användning, säger Niklas Joelsson. Något konkret har Niklas svårt att peka på.

– Många pratar om tomrummet efter ”Bagarn” Rosengren och Marcus Ringberg, men jag tycker inte det är något fel på spelarmaterialet. Vi har 26 bra spelare och B-laget leder serien överlägset. Kanske det är så att de nya spelarna som har kommit inte har de ledaregenskaper som Rosengren och Ringberg har, spekulerar Niklas.

Niklas Joelsson är 29 år gammal och har aldrig upplevt en svårare stund som Mjällbysupporter.

– Det är tyngre nu än tidigare år då det har gått dåligt för Mjällby. Då har det kanske varit mer väntat. I år hade vi stora förhoppningar, och då känns det extra jobbigt, säger han.

Niklas ser också en risk att den riktigt stora katastrofen inträffar, det vill säga att Mjällby trillar ur.

– Vi har spelat halva serien och Mjällby ligger på nedflyttningsplats. Det är klart att det finns en risk att de trillar ur. Mjällby har egentligen kapaciteten för att vara med och strida i toppen, men självförtroendet saknas.

I motgångens stund höjs förstås många röster på tränarens avgång och på att Mjällby måste satsa på nyförvärv. Niklas Joelsson är lite kluven i de frågorna.

– Mjällby har ju haft som filosofi att man inte ska hålla på och panikköpa dyra spelare utan istället satsa på unga, lovande spelare. Jag vet inte om det skulle vara så lyckat att ändra på det nu.

– När det gäller Hasse så går åsikterna isär bland Sillastrybarna. Det han har gjort tidigare måste vägas in. Men kanske är det dags för både Hasse och klubben och börja tänka på nya lösningar.

Att Mjällby ligger näst högst i publikligan är förstås något som glädjer supporterklubbens ordförande.

– Trots att det gått dåligt så har folk ändå kommit till Strandvallen för att heja på Mjällby. Det tycker jag är positivt, men det är klart vi har många som bara visar sig i medgång. Om vi bara börjar vinna lite matcher så kommer det att komma fler till hemmamatcherna. Och går vi till allsvenskan så ska vi skapa ett tifosi.

Och Niklas kommer med ett löfte.

– Om vi inte kan vinna serien så ska vi i alla fall vinna publikligan.

Av Joachim Stenbäcken 044-18 55 00
Av Joachim Stenbäcken
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.