Vilda scener i Rio efter VM-guldet

FOTBOLL RIO DE JANEIRO. Samba på gatorna, tutande bilhorn och överallt brasilianska färger. VM-guldet firades grundligt i hemlandet på söndagen.
Sport • Publicerad 1 juli 2002

Brasilien vaknade tidigt för att vara en söndag – och vid frukostdags bröt den nationella glädjeyran ut. Folket vällde ut på gatorna för att fira det femte brasilianska VM-guldet genom tiderna.

Landets president Fernando Henrique Cardoso tackade i ett tal spelarna för deras gåva till det brasilianska folket.

–Ni har visat, med talang, mod och laganda, att vår fotboll fortsätter att vara den bästa i världen. Tack alla för att ni ger det brasilianska folket den här glädjen, sa Cardoso.

På den kända stranden Copacabana samlades tusentals fans tidigt på morgonen för att följa finalen på ett storbildsskärm.

–Fotbollen för oss samman, rika och fattiga, skurkar och politiker.

18-miljonersstaden Sao Paulos finanskvarter dränktes i ett hav av gula och gröna flaggor.

–Det var den mest hjärtskärande finalen i historien. Brasilien var illa ute och ingen trodde att laget skulle klara det, sa Marcelo och Irene, ett par som följde matchen på en bildskärm på stadens huvudgata.

Under tiden följde ättlingar till tyska invandrare matchen i Blumenau i södra Brasilien. Där hölls en bajersk ölfest och en av finalåskådarna var Harold Heinrich Letzow, 78, vars familj kom från Königsberg (Kaliningrad) för 150 år sedan. Letzow hade sina lederhosen på sig och en tyrolerhatt, men i Brasiliens färger.

–Vi är alla brasilianare nu. Det finns inget större stöd för Tyskland här, sa Letzow.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.