Annons

"Vissa förare favoriseras"

Jonny Lindhe utklassade hela svenska eliten vi SM-tävlingarna i Järva och vann båda heaten. Ändå är Jonny inte uttagen till lag-VM i motocross.
Sport • Publicerad 9 september 2003

– Själv tycker jag det är för jävligt. Vissa förare favoriseras. Jag visade verkligen i helgen att jag borde få åka – jag vann ju över båda förarna som ska köra lag-VM, säger Lindhe själv.

Joakim Karlsson (KTM-ägda Husaberg), André Nilsson (KTM) och Stefan Andersson (Yamaha) är de tre förare som tagits ut till lag-VM av nye förbundskaptenen och Lindhes före detta konkurrent Peter Johansson. Många har ställt sig frågan till att Everödssonen lämnats utanför – i synnerhet som Lindhe den senaste månaden visat ständigt stigande form, och kört ifrån sina konkurrenter på svensk mark.

Annons

Tycker förbundskaptenen inte om dig, Johnny?

– Vi är väl inte de såtaste vänner, men sådant ska ju inte påverka en laguttagning. Jag tycker inte att Peter Johansson varit opartisk när han tagit ut laget till VM, det känns som om han tagit ut sina kompisar i stället för att se till de bästa förarna.

Hade du räknat med att få åka lag-VM?

– Klart det var ett av delmålen i år – men ingen är självskriven i laget. Samtidigt tycker jag det är synd när viss är ute i Europa och kämpar i VM-deltävling efter VM-deltävling, och verkligen satsar allt på motocrossen, medan andra kan köra lite tävlingar här hemma och bli uttagna på det. Jag har ju visat att jag just nu är formstarkast i Sverige.

– Men jag gråter inte blod. Jag tycker bara det är patetiskt, och jag tror nog att Peter Johansson själv är medveten om det.

Vad kommer du att göra nu?

– Det här är inget jag tänker driva. jag får väl sitta och titta på TV som alla andra, och jag hoppas ju faktiskt att det ska gå riktigt bra för svenskarna. Går det bra för Sverige är det bra för sporten. Enligt Peter Johansson ligger det dock ingen favorisering på något sätt bakom uttagningen till lag-VM. Till att börja med gick anmälningstiden ut för tre veckor sedan – innan Lindhe började visa toppform, påpekar Johansson:

– Dessutom: de tävlingar jag sett Jonny Lindhe köra både i SM och i VM så har han inte orkat tillräckligt länge. Han kör bra i tio minuter, sedan dör han fullständigt. Lag-VM körs ju på sand, och det är ännu jobbigare än hårt underlag – därför har jag inte tagit ut Jonny, säger Johansson.

André Nilsson och Joakim Karlsson har båda presterat mycket bra under SM-deltävlingarna på mjuk bana hittills under säsongen. Som tredje man var Jonas Edberg tilltänkt, men eftersom Edberg bröt benet för tre veckor sedan och är borta resten av säsongen så har 125-föraren Stefan Andersson kallats in som tredje förare.

– Hade lag-VM gått på hårt underlag så hade Jonny varit med i laget utan tvivel, det hade han varit även om han inte visat så fin form som han gjort under de sista tävlingarna. Men nu går tävlingen på sand, och jag skulle inte tagit ut Johnny även om jag hade haft möjligheten att ändra mig nu. Hans kondition räcker inte, säger Peter Johansson.

Annons

Blir det inte lite lurigt för dig som gammal KTM-förare att förbli neutral i uttagningarna? Två av tre förare tillhör ju på sätt och vis KTM?

– Det stämmer inte, det är en KTM-förare och en från Husaberg. Och jag har inte sökt för den här posten som förbundskapten, jag blev tilldelad den av SVEMO, och försöker lösa den på bästa sätt, säger Peter Johansson.

Cecilia Isberg

MOTOCROSS KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons