Annons

Visst är bowling Skoj

BOWLING TOLLARP. Idrott handlar inte enbart om att vinna. Det gäller att ha skoj också. Fråga de förståndshandikappade ungdomarna i BK Skoj. För dom är bowling a-l-l-t.
Sport • Publicerad 10 september 2001
Elsa Rosén och Ing-Marie Billgren är radarparet som ansvarar för handikappbowlingen i BK Skoj.
Elsa Rosén och Ing-Marie Billgren är radarparet som ansvarar för handikappbowlingen i BK Skoj.Foto: Två riktiga eldsjälar.

Bowlingsäsongen har rullat igång. Till stort glädje för ungdomarna i BK Skoj – bowlingklubben i Tollarp som har så många duktiga handikappbowlare.

I lördags var det seriepremiär och när Bladetsporten tittar in är matcherna redan i full gång.

Annons

Hemmaklubbens båda lag möts i ett riktigt prestigemöte. Förstalaget vinner med 288 poäng.

I laget spelar Peter Håkansson, Maria Billgren, Jörgen Karlsson, Håkan Johansson samt Martin Kvant.

– Det är fyra som spelar samtidigt, plus en reserv, berättar lagledaren Ing-Marie Billgren, som var den som startade klubben för drygt tio år sen. Verksamheten har växt. Idag har BK Skoj sju serielag och drygt 50 aktiva bowlare i åldern 13–72 år.

– Vi har träning tre kvällar i veckan, berättar Elsa Rosén, Ing-Marie Billgrens radarkompis under alla år.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag är inte så bra på bowling men eftersom jag har jobbat inom psykiatrin sen -56 så vet jag hur de här människorna uppför sig.

Handikappbowlarna trivs i BK Skoj och i Tollarps bowlinghall.

– Här känner vi oss verkligen välkomna, och hemma, menar Elsa som berättar att bowlarna bussas till och från träningar.

– Det är inte bara spelare från Tollarp utan från Önnestad, Åhus, Linderöd, Hanaskog, Kristianstad och Fjälkinge för att nämna några orter. BK Skojs bowlare har rullat hem mängder av SM-medaljer. Den senaste tog Peter Håkansson i Kalmar i våras.

En efterlängtad seger.

– SM var som ett spöke för mig. Jag hade fjärilar i magen så fort det blev dags för SM. Men det här gången gick det vägen, skrattar Peter som gärna vill ha en serieseger i år.

Annons

– FIFH från Malmö har vunnit samtliga år, men den här säsongen tänker vi ge dom en match.

Faktum är att storfavoriterna var nära att åka dit redan i sin första match.

IKH från Österlen hade ledningen med 30 poäng inför den fjärde och sista serien.

Och hoppet om en skräll levde in på mållinjen eftersom Österlens Klas Eriksson spelade sitt livs bowling. Han hade en sån där dag en bowlare upplever en gång vart tionde år. Det verkade inte spela någon roll hur Klas rullade iväg klotet – käglorna föll ändå.

Något klubbkompisarna uppmärksammade.

– Vad har hänt Klas? Åt du spenat i morse?

I den tredje serien noterade han sex strike i rad och efter fyra serier noterade han poängen 860. Det bästa resultat en handikappbowlare presterat i en seriematch över fyra serier.

– Det är en sån här grej han gör en gång i livet, ler lagledaren Tommy Adelsgård och kramar om sin rekordkille.

– Nu får vi väl låsa in dig så att inte BK Skoj värvar dig, skämtar Tommy. Nu räckte inte Klas storspel. Lagkompisarna började darra samtidigt som Malmöspelarna insåg allvaret.

FIFH vann till slut med 107 poäng. Därmed har klubben bara förlorat en enda seriematch under alla år.

Annons

– Och det var vi som slog dom, berättar Ing-Marie Billgren som är handikappansvarig i Skåne.

Och just Skåne är det distrikt i landet som leder utvecklingen.

– Vi tillsammans med Västergötland.

Ing-Marie saknar inte visioner för framtiden.

– Målsättningen är att få igång verksamhet i samtliga distrikt, men då måste vi få hjälp av Svenska Bowlingförbundet. Ännu så länge har det mest varit snack från deras sida. Ing-Marie hävdar att bowling är en bra sport för människor med handikapp – inte minst för människor som är förståndshandikappade.

– Alla spelar efter sina villkor och möjligheter. Det går att spela även om man sitter i rullstol. Det finns nämligen hjälpmedel typ Gotlandsrännan, berättar Ing-Marie som får förfrågningar från människor med fysiska handikapp.

– Tyvärr kan vi inte ta emot dom eftersom det inte finns någon hiss ner till lokalen. Vår förhoppning är att kommunen installerar en sådan. Faktum är att vi inte ens har en handikapptoalett. Seriepoäng och käglor är inte allt för dom här ungdomarna. Det finns en dimension till.

– En del bryr sig inte så mycket om hur det går, medan andra tycker det är viktigare. Ju högre upp lagen ligger i serierna desto mer brukar dom bry sig om att vinna, berättar Elsa Rosén.

En beskrivning Peter Håkansson köper.

– Gemenskapen är det bästa. Det är underbart att komma ut och träffa andra människor, att träffa kompisar.

Kort sagt: det handlar om att ha Skoj.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Av Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons