Vittsjös häftiga hattrick

2011 var ett häftigt år för Vittsjö GIK. Efter succésäsongen i fjol var utdelningen maximal på Idrottsgalan. Årets Idrottsledare, Årets Genombrott och Årets Idrottsförening – ett mäktigt hattrick som lyfte kvällen.
Sport • Publicerad 30 januari 2012
Foto: Bosse Nilsson
Årets Idrottsförening. Vittsjös tjejer firade uppe på scenen efter triumfen på Idrottsgalan. Klubben fick totalt tre tunga priser på den prestigefyllda galan.
Årets Idrottsförening. Vittsjös tjejer firade uppe på scenen efter triumfen på Idrottsgalan. Klubben fick totalt tre tunga priser på den prestigefyllda galan.Foto: Bosse Nilsson
Vittsjö vann mest.
Vittsjö vann mest.Foto: Bosse Nilsson

KRISTIANSTAD. Det var inte särskilt svårt att utse Idrottsgalans drottningar.

Vittsjös damer krossade allt motstånd när man i fjol tog sig upp i damallsvenskan. Och belöningen lät inte vänta på sig. Klubben tog hem tre av de tyngre priserna på galan.

En efter en fick spelarna kliva upp på scenen och ta emot priset som Årets Idrottsförening.

Kung igen

Och mitt bland alla dansande, hoppande och firande tjejer stod en ensam kung. Thomas Mårtensson utsågs till Årets Tränare – för tredje gången.

– Jag känner mig som Björn Borg eller Ingemar Stenmark, ler Mårtensson.

Efter framgångarna med Kristianstads DFF tog han över Vittsjö inför den här säsongen. Och resultaten lät inte vänta på sig. Nu är han tillbaka i damallsvenskan – igen.

– Det är en enorm stolthet, men det är många inblandade. Det är till exempel häftigt att Sofie Andersson valde att nobba allsvenska bud för att spela med oss, säger Mårtensson.

Det har kanske något med dig att göra?

– Kanske det. Det finns ett bekräftelsebehov hos de flesta av oss, hos mig också, säger Mårtensson, som bland annat tackade sin avlidne far uppe på scen.

– Han hjälpte mig och skjutsade mig överallt utan att vilja ha något tillbaka.

Sofie fick eget pris

Hela laget tog emot priset för Årets Idrottsförening, men den stora stjärnan och skyttedrottningen Sofie Andersson fick också ett eget pris – Årets Genombrott.

– Jag visste inte att man kunde få det vid 26 års ålder, skrattade hon.

– Men vi är verkligen jättestolta. Att inte förlora en match på ett helt år, det visar ändå att vi var lite för bra för division I.

I publiken satt pojkvännen och IFK-spelaren Johan Persson och njöt.

– Klart man är sjukt stolt, säger han.

Har du sett några matcher under året?

– Ja, faktiskt. Jag brukar säga till Sofie att tjejer inte kan nicka, men just när jag var och tittade så gjorde hon sitt första nickmål, ler Johan.

– Haha, ja det fick han äta upp där. Det passade bra när han var där och kollade, skrattar Sofie Andersson.

Årets Genombrott

Årets Idrottsledare

Maria Sällberg
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.