VM-final – två veckor för tidigt

När Kristianstad kommuns finaler i Lilla VM avgjordes innan jul dominerade Villaskolan stort. När det var dags för det stora avgörandet i Malmö så var det samma visa igen.
Sport • Publicerad 18 januari 2011
Lilla VM avgjordes i Baltiska hallen.
Lilla VM avgjordes i Baltiska hallen.Foto: 

Villa fick återigen försvara de lokala färgerna – och man gjorde det på ett lysande sätt. "En kvartsfinal, en semifinal och en silvermedalj, det är vi mer än nöjda med", log Villaskolans rektor Håkan Frostebring efter VM-dagen i Baltiska Hallen.

Det är handbollsfeber i Skåne.

Landskapet i allmänhet och Malmö i synnerhet darrar redan av förväntning och spänning inför det laddade mötet i mellanrundan mellan "sundsgrannarna" Sverige och Danmark.

Handbollsklimatet är så ljuvt det kan vara och därför var det en självklarhet för U-märktredaktionen att ta sig till Malmö och Baltiska Hallen för att spana in när Lilla VM skulle avgöras.

Skånes bästa handbollsklasser i årskurserna 2 till och med 5 – det var det som stod på spel.

Villaskolan representerade Kristianstads kommun i årskurs 2,3 och 5 medan en annan Åhusskola – Rönnow – representerade Kristianstad i årskurs 4.

Förutom Kristianstad fanns också skolor från Bromölla kommun och Hässleholms kommun på plats för att mäta sig med de andra skånska handbollsungdomarna.

Och vilken dag det blev.

Lycka och skratt blandades med tårar och besvikelse.

I vissa matcher satt känslorna utanpå tröjorna på ungdomarna och det var härligt att se.

Vissa brydde sig mindre. Andra mer.

Det var med andra ord precis som vanligt när barn och ungdomar idrottar.

Vi kikade på många häftiga matcher – men fastnade speciellt för tre av dem.

Alvikens skola från Bromölla tog sig vidare från gruppspelet och stötte på Höör i kvartsfinalen.

Till en början såg Bromölla ut att vara chanslöst och låg under med 1–5 en bra bit in i matchen (matchtiden är 4x4 minuter och killarna och tjejerna spelar två perioder var). Då helt plötsligt vände matchen.

Från nästan ingenstans.

Bromöllas tjejer och killar hittade nätet som aldrig förr och gick från 1–5 till 7–5 under de två sista perioderna. Höör reducerade till 7–6 men Bromölla höll ut och vann den otroligt dramatiska och svängiga matchen.

Glädjescenerna blev också därefter.

Alvikens spelare såg nästan tokiga ut när de visade sin spontana och äkta glädje.

Sen att de inte hade mycket att hämta i semifinalen förtäljer inte den här historien.

Alviken bjöd på ungdomsidrott när det är som bäst och vi tackar och bockar för underhållningen.

En annan dramatisk match hämtar vi från Villaskolans "andraklassare" och deras semifinal mot Staffanstorp.

Här låg Villaskolan under med 5–7 och en finalplats såg alltmer avlägsen ut.

Men då vaknade åttaåringarna från Åhus.

Briljant målvaktsspel från både tjejlaget och killaget samt ett par riktigt läckra anfall gjorde att Villa gjorde fem (!) raka mål och 5–7 blev helt plötsligt till 10–7.

Och en plats i finalen i var fixad.

Precis som Alviken i årskurs 4 så kom reaktionen för Villa i nästa match.

Eller ja, reaktion och reaktion. Grabbarna och tjejerna från handbollsskolade Ystad vann finalen med 10–3.

– Men vi är jätteglada över en silvermedalj. Alla våra tre lag gick till slutspel och det kan man inte vara annat än nöjd med, sa Villaskolans rektor Håkan Frostebring.

Ledaren Marcus Almborg fyllde i.

– Det har varit en kanondag. Och det är ju bara att titta på barnen så förstår man...

– Och att vi förlorade finalen för bara några minuter märks ju knappt, säger Almborg och ler samtidigt som han ser när barnen får sina silvermedaljörer runt halsen.

Och när vi väl snackar silvermedaljer så kunde också Villaskolans femteklassare varit ägare av dessa.

Men en blytung förlust mot Lomma gjorde att deras äventyr tog slut i semifinalen.

Villaskolan Oliver Biel Erlandsson tog matchen till ett straffavgörande när han smällde in 9–10 och 10–10 under matchens sista 35 sekunder.

I straffavgörandet (där man tillämpade sudden-straffar) missade båda lagen i den första omgången. Lomma satte sen sin innan det var dags för Oliver Biel Erlandsson att skjuta sin straff. Men semifinalens bäste spelare sköt sin straff i ribban och Lomma fick jubla.

Efter dramat var Oliver och hans lagkamrater otröstliga och ledaren Marie Persson fick knappt iväg dom från hallen där dom satt och sörjde över den bittra förlusten.

– Men vi ska vara glada ändå. Vi vann vår grupp och vann sedan kvartsfinalen med 13–5. Att det sen slutade så här är ju synd, det är tufft när det ska avgöras på straffar, tyckte Marie Persson.

Villaskolan kunde trots den bittra semifinalförlusten lämna Malmö och Lilla VM som stora vinnare.

Precis som alla andra hårt krigande handbollsungdomar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.