Vranjes: ”Matchen mot Sverige var nyckeln till framgång”

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Sloveniens huvudtränare Ljubomir Vranjes under torsdagens pressträff.
Foto: Erik Simander/TT
Sloveniens huvudtränare Ljubomir Vranjes under torsdagens pressträff.

Ljubomir Vranjes är den enda kvarvarande svensken i handbolls-EM. Och ironiskt nog var det matchen mot just Sverige som gav Slovenien tron på att de kunde gå långt.

– Det är därför vi står här i dag, säger IFK-tränaren.

IFK Kristianstad får klara sig utan sin huvudtränare i några dagar till. Ljubomir Vranjes befinner sig i Stockholm där han mötte den internationella pressen inför fredagens semifinal mot Spanien.

För ”Ljubo” var mötet med Sverige både känslosamt och lyckosamt. Före matchen hyllades han med värmande applåder från ett fullsatt Scandinavium och efter matchen hyllades han för sin coaching och sina förberedelser.

Själv lyfter han fram segern som en vändpunkt.

– Vi började lite nervöst mot Polen, men lyckades vinna. Det viktigaste var så klart att vi vann mot Sverige framför 12 000 hemmafans. Det var nyckeln till framgången, det är därför vi står här i dag, säger Vranjes enligt Europeiska handbollförbundet (EHF).

Nu är han alltså det enda svenska ”hoppet” i semifinalerna.

– Jag mår bra. Jag kan inte prata om det svenska laget, men jag mår bra. Jag är mest glad för spelarna, att de får vara med om en semifinal mot ett så här bra lag, säger han.

IFK:s sportchef Jesper Larsson tippade inför mästerskapet att Slovenien skulle bli som sämst trea. Ett vågat tips. Men även Vranjes själv trodde på en semifinal.

– Ärligt, ja. Jag sa direkt att det är fantastiska spelare i det här laget. Mina spelfördelare är några av de bästa i världen. Kreativiteten de visade inför EM var också riktigt bra. Sedan kan jag leka lite med det taktiska och med olika spelare. Och spelarna är inte gamla, så vi har en framtid också.

Vranjes beskrivs av många som en tydlig analytiker som gillar videogenomgångar och som är duktig på att hitta motståndarnas svagheter. Men analysarbetet inför mötet med Spanien är svårare än det brukar vara.

– De har tre olika försvarsspel och två bra målvakter. De spelar en smart och taktisk handboll. Det är ett imponerande lag för mig att analysera. De har allt, säger Vranjes.

+ 2
Presskonferensen med Ljubomir Vranjes.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.