Vranjes om gruppsegern: "Vi kan ännu bättre"

Handboll
Ljubomir Vranjes har lett sitt Slovenien till mellanrundan i handbolls-EM via tre raka segrar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ljubomir Vranjes har lett sitt Slovenien till mellanrundan i handbolls-EM via tre raka segrar.

Ljubomir Vranjes tog över Slovenien så sent som för en knapp månad sedan. Nu är laget klart för mellanrundan i handbolls-EM efter tre raka segrar i Göteborg.

– Vi kan spela ännu bättre än vad vi gjort, säger svensken.

Det började med en stabil seger mot Polen och fortsatte med en taktisk triumf mot Sverige. Det öppnade upp chansen till gruppseger för Slovenien – som inte tvekade att ta vara på möjligheten.

I den avslutande gruppmatchen mot Schweiz blev det en övertygande seger, även om Schweiz knappade in något på slutet. Segern, med 29–25, innebär att Slovenien får två poäng med sig till mellanrundan i Malmö.

– Fantastiskt. Det har varit jätteroligt, säger Ljubomir Vranjes om matcherna inför "hemmapubliken" i Scandinavium.

Nu väntar en mellanrunda i Malmö med matcher mot bland annat Norge och Island. Inför den första matchen på fredag finns främst en del detaljer att finslipa, enligt Vranjes.

– Vi ska finslipa på vårt anfallsspel. Jag tycker att vi har bevisat att vi är ett bra försvarslag och har ett bra samarbete med målvakten, säger han.

Om chanserna att gå till semifinal säger han så här:

– Det är klart att vi har fått en push, självförtroendemässigt. Men vi kommer än en gång spela första matchen och så får vi se. Vi är ett bra lag och det är tufft att möta oss, det ska vi fortsätta med.

Fakta

Ljubomir Vranjes

Född: den 3 oktober 1973 (46 år).

Från: Göteborg.

Klubbar som seniorspelare: Redbergslids IK (–1999), Granollers (1999–2001), Nordhorn (2001–2006), Flensburg-Handewitt (2006–2009).

Klubbar som tränare: Flensburg-Handewitt (2010–2017), Veszprém (2017–oktober 2018), IFK Kristianstad (2019–).

Landslag som förbundskapten: Serbien (kort period 2013), Ungern (2017–oktober 2018), Slovenien (december 2019–).

Främsta meriter: Ett VM-guld (1999), tre EM-guld 1998, 2000, 2002), ett OS-silver (2000), två VM-silver (1997, 2001) som spelare. Som tränare bland annat en Champions League-titel med Flensburg-Handewitt och IHF:s pris som årets tränare 2014.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.